Hlavní obsah

Žďár nad Sázavou nabídne na podzim 26 parcel za pevnou cenu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Žďáru nad Sázavou začne na podzim prodej 26 parcel pro řadové domy ve Vápenické ulici. Cena za metr čtvereční se nebude soutěžit, ale bude pevně stanovená, aby byly parcely pro obyvatele dostupnější.

Článek

Měla by být do 2500 korun, řekl dnes novinářům starosta Martin Mrkos (Žďár - živé město). Dá se čekat, že žadatelé budou v daném termínu čekat ve frontě před úřadem.

Naopak jiné dva pozemky pro rodinné domy se teď radnice chystá prodat v aukci, jde o místa v Žižkově ulici. Nejnižší možná cena za metr čtvereční u nich byla stanovená na 2500 korun bez DPH. „Záměr prodeje bude viset do 31. května, takže případní zájemci budou mít dostatek času se do té aukce přihlásit,“ uvedl. Další podmínkou bude to, že stavebník bude mít v tomto domě trvalé bydliště nejméně deset let.

Rozdílný přístup k prodeji pozemků starosta zdůvodnil tím, že v Žižkově ulici jde o dva samostatné pozemky prakticky v centru. Ve Vápenické ulici chce podle něj město vytvořit takové podmínky, aby tam bydlení bylo dostupnější pro lidi, kteří si například mohou dovolit hypotéku, ale mají svůj finanční strop. „Není to o tom, že bychom chtěli ty pozemky nabízet jen těm nejbonitnějším,“ řekl. Bytovou výstavbu v této lokalitě připravuje radnice ve spolupráci s developerem.

Pro zájemce o nový byt nebo stavební parcely ve Žďáru nad Sázavou město letos připravilo katalog bydlení, který je přístupný na internetu. Obsahuje informace o prováděných projektech i o těch, které by se měly uskutečnit do roku 2024, včetně jejich vizualizací. Chystané parcely pro řadové domy ve Vápenické ulici budou mít rozlohu zhruba od 380 po 720 metrů čtverečních.

Pro bydlení se město chystá využít i budovu v Brodské ulici, z níž by se měl letos v létě přestěhovat do nového areálu azylový dům pro muže s dvěma desítkami lůžek. „Tam bychom rádi využili ty prostory pro startovací malé byty,“ řekl starosta.

Nové centrum sociálních služeb skoro za 23 milionů korun město dokončuje v Dvořákově ulici. Bude v něm azylová ubytovna a noclehárna pro bezdomovce.

Reklama

Doporučované