Hlavní obsah

Žďárská knihovna dostala dotaci na box umožňující vydat čtenáři knihu kdykoliv

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou dostala dotaci na pořízení samoobslužného výdejního boxu. Objednané knihy si v něm budou moci čtenáři vyzvednout kdykoliv.

Článek

„Box bude stát 264.000 korun, z programu ministerstva kultury na něj podle místostarostky knihovna dostane 185 000 korun,“ řekla žďárská místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO).

„Tento box bude umístěn před vchodem knihovny, vedle boxu na samoobslužné vracení knih,“ řekla místostarostka. Po objednání knihy dostane čtenář v SMS kód, který použije k otevření výdejního boxu, teprve pak se mu kniha přičte na jeho konto. Podmínkou pro využívání této služby je, že jde o čtenáře registrovaného v knihovně.

Výdejní box, který umožňuje vyzvednutí knih nezávisle na provozní době, už měsíce provozuje Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Podle zástupkyně ředitelky Ireny Brezovic krajská knihovna tuto službu nabídla první v kraji. „Máme s tím dobrou zkušenost, docela se to ujalo. Vyjdeme vstříc čtenářům, například studentům, kteří se dostávají domů třeba jen na víkend,“ řekla dnes ČTK. Potřebu bezkontaktního půjčování knih podle ní vyvolala epidemie koronaviru. Výdejní box je umístěný u nové budovy knihovny v ulici Žižkova.

Také ve žďárské knihovně přispěla k rozhodnutí pořídit výdejní box epidemie. „Kdy jsme vydávali knížky přes okénko a bylo to takové nekomfortní, jak pro nás, tak pro čtenáře,“ řekl ředitel knihovny Roman Kratochvíl. Dalším důvodem podle něj bylo to, že lidé se i kvůli epidemii naučili různé výdejní boxy obsluhovat. Na dodání výdejního boxu se knihovna domlouvá s firmou, která jí dodala knihovní systém. „Rádi bychom, aby to fungovalo už na podzim,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované