Hlavní obsah

Žďárské letní kino doplní kulturní program, včetně autogramiády Chinaski

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Letní kino ve Žďáru nad Sázavou letos nabídne vedle filmů i doprovodný kulturní program. Uskuteční se i autogramiáda členů kapely Chinaski nebo hudební vystoupení harmonikářů Chlapci z Moravy.

Článek

Podle ředitelky organizace Kultura Žďár Tamary Peckové Homolové by měly být čtyři srpnové večery s letním kinem ve městě propojené s programem napříč generacemi. V projekcích vsadí spíš na novější filmy. Novější filmy slibují i jiná letní kina na Vysočině.

"Chtěli bychom místo mezi řekou a kulturním domem víc oživit. Lidé se tady mohou potkat, popovídat si, zažít něco zajímavého ještě před samotným kinem. Dřív to tady tak nebylo, “ uvedla ředitelka. Kultura Žďár připravuje letní kina od roku 2016.

Letní kino ve Žďáru nad Sázavou bude od 10. do 13. srpna. V pátek 12. srpna podle ní kino vsadí na nekorektní humor. Promítat se bude film Vyšehrad: Seryjál a Vyšehrad: Fylm. „Dramaturgicky je to vymyšlené tak, že na tento film přijdou zas trochu jiní diváci, než kteří běžně do letního kina chodí. A před tento film nedáme večerníčkové pohádky, které běžně promítáme, aby tam náhodou ty děti nezůstaly,“ řekla Pecková Homolová.

Už 14. července začne kulturní zařízení Brána Jihlavy promítat v jihlavském amfiteátru Heulos. Na filmy tam budou moci lidé přijít každý čtvrtek. „Chtěli bychom uvést dvě premiéry a zbytek kultovní filmy typu Pulp Fiction, které jsme sice všichni mnohokrát viděli, ale chceme na to jít do letního kina a užít si tu atmosféru,“ řekla za Bránu Jihlavy Lenka Kremláčková. Přesný program ještě není sestavený.

Městský amfiteátr, ve kterém je promítací stěna od roku 1959, nechala jihlavská radnice postupně opravit, investovala do něj přes šest milionů korun. Promítací stěna v jihlavském amfiteátru byla svého času největší v republice. Široká je 25 metrů a na výšku měří 12 metrů. Pravidelně promítat se v tomto letním kině přestalo počátkem 90. let.

Třebíč nabídne letní kino v rámci Třebíčského kolečka. Promítat se bude na několika místech ve městě. První představení bude 27. června na nádvoří zámku. Třebíčské kolečko je akcí, kterou Městské kulturní středisko Třebíč (MKS) nahradilo akci Filmy pro Karla IV, která se konala na Karlově náměstí. Náměstí je nyní v rekonstrukci, po jejím dokončení plánuje MKS Filmy pro Karla IV. obnovit, řekla ředitelka MKS Nikola Černá.

Letní kino bude znovu promítat i v Humpolci, nachystané jsou čtyři filmy. „Dřív jsme jich dělali víc, ale v loňském roce, možná v důsledku covidu, nebyla návštěvnost úplně ideální, tak jsme to letos trochu stáhli. Nehledě na to, že Humpolec je přes léto plný kulturních akcí, od pondělí do neděle se něco děje, a Humpolec není příliš velké město. Lidé se rozptýlí,“ řekla Marcela Kubíčková, ředitelka humpoleckého infocentra.

Letní promítání mají na léto připravené také Moravské Budějovice, Jemnice nebo Pacov, kde bude první z pěti představení 16. srpna. Bližší informace o programu jsou přístupné na webu pořadatelů.

Reklama

Doporučované