Hlavní obsah

Asociace českých filmových klubů uvede do kin film Řeka a snímek vybraný diváky

Foto: Seznam Zprávy

Radana Korená.

Reklama

Asociace českých filmových klubů (AČFK) uvede v září do kin film Řeka. Dokument australské režisérky Jennifer Peedomové ukazuje v dosud neviděných záběrech majestátnost světových řek.

Článek

„Premiérové promítání se uskuteční na Letní filmové škole (LFŠ) v Uherském Hradišti, kterou AČFK pořádá,“ řekla ředitelka festivalu a předsedkyně AČFK Radana Korená.

Asociace do kin uvede také dalšího vítěze projektu LFŠ uvádí, kterého vyberou diváci letošního ročníku festivalu. V nabídce je hořká dánská komedie Miss Viborg o bývalé královně krásy, ze které je nyní šedesátnice, která jezdí na důchodcovském vozítku a distribuuje přebytečné léky. Dále je to francouzské drama Na plný úvazek oceněné na festivalu v Benátkách. Vypráví příběh rozvedené pracující matky, které v době pařížských stávek docházejí síly, nervy i peníze. O diváckou přízeň se uchází i rakouský snímek Velká svoboda o muži, který kvůli své homosexualitě přišel o svobodu pohybu, ne však o svobodu milovat. Ve filmu oceněném na festivalu v Cannes i na Evropských filmových cenách exceluje Franz Rogowski v hlavní roli.

Jaký titul diváci pro distribuci zvolí, zveřejní zástupci Letní filmové školy na středečním slavnostním zakončení festivalu. „Do kin půjde film v lednu,“ uvedla Korená.

Na premiéře filmu Řeka bude udělena výroční cena AČFK in memoriam Pavlu Tomeškovi, vedoucímu krnovského kina Mír 70. Zemřel několik týdnů před zahájením letošního ročníku festivalu. „Když jsem s ním naposledy mluvila, měl z ceny velkou radost,“ řekla Korená.

Cenu AČFK na LFŠ převezme též režisérka a animátorka Michaela Pavlátová, a to před projekcí svého posledního filmu Moje slunce Mad nominovaného na Zlatý glóbus. Festival však do programu zařadil promítání většiny jejích animovaných i hraných filmů včetně krátkometrážních. „Strašně děkuju filmovce a tomu, koho to napadlo. Řekla jsem si, no jo, vždyť je toho docela dost. Tohle mě ohromně těší. A ještě taky to, že jste přitáhli pozornost k animaci, která vždycky nutně bude trošku mimo, i když pracujeme na tom, aby nebyla, aby nestála tak stranou,“ řekla dnes novinářům Pavlátová. Publikum na LFŠ ocenila jako vděčné a pozorné.

Jednašedesátiletá tvůrkyně, která vede Katedru animace na FAMU, byla v roce 1991 nominována na Oscara za animovanou grotesku Řeči, řeči, řeči, o čtyři roky později získala Zlatého medvěda z Berlinale za krátký snímek Repete a odnesla si i Zvláštní uznání z festivalu v San Sebastianu za hraný celovečerní snímek Nevěrné hry z roku 2003. V roce 2008 bodoval na festivalu v Karlových Varech její film Děti noci.

Reklama

Doporučované