Hlavní obsah

Celodenní stání v dokončovaném parkovacím domě v Kroměříži přijde na 50 korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Celodenní stání v dokončovaném parkovacím domě v Havlíčkově ulici v Kroměříži přijde na 50 korun. Třicet minut parkování bude zdarma, za každých dalších započatých 60 minut zaplatí motoristé desetikorunu.

Článek

Provozní dobu a ceník parkovného schválili městští radní. S otevřením parkovacího domu počítá radnice v lednu příštího roku, řekl dnes novinářům starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Město si od parkovacího domu slibuje zlepšení situace v dopravě poblíž historického centra Kroměříže. Cena parkovného se podle starosty odvíjí od předpokládané šedesátiprocentní denní obsazenosti parkovacího domu. „Je kalkulována tak, aby parkovací dům nebyl ve ztrátě. Ceny jsou nastaveny tak, aby občané měli zájem tam parkovat a aby se nám hlavně uvolnilo centrum města od aut, která tady dlouhodobě stojí, a lidé, kteří sem přijedou jenom si něco vyřídit, tak nemají kde zaparkovat,“ řekl starosta.

Parkovací dům bude v provozu od pondělí do neděle nonstop. Platit parkovné se ale bude jen mezi 6:00 a 22:00. Mimo tyto hodiny zaparkují zájemci zdarma. Po zaplacení parkovného bude mít řidič 15 minut na odjezd. Ztráta parkovacího lístku je zpoplatněna částkou 500 korun. Parkovací dům má 137 stání, z toho šest míst je vyhrazeno pro handicapované.

Součástí budovy je hromadná garáž, zázemí, informační centrum a veřejné prostranství na nároží. Do garáže a z ní se bude vjíždět i vyjíždět z Velehradské ulice. Garáž má dvě podlaží, částečně je zapuštěná pod přilehlý terén. Zázemí je jednopodlažní, stejně tak informační centrum, které je u vstupu do hromadné garáže. Na veřejném prostranství budou stojany pro 35 jízdních kol.

Náklady na stavbu činí asi 86 milionů korun. Radnice má na parkovací dům slíbenou dotaci téměř 51 milionů korun z evropských fondů. Parkovací dům od loňska staví společnost GEMO z Olomouce, podle starosty jsou práce ve čtyřměsíčním předstihu. Pozemky na parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Nyní jej přestavuje na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory.

Reklama

Doporučované