Hlavní obsah

Česko v soutěžích na zlínském festivalu zastupuje i film Cesta do Tvojzemí

Foto: město Zlín

Velké kino ve Zlíně.

Reklama

Český film v soutěžích na zlínském filmovém festivalu zastupuje koprodukční česko-slovensko-belgický snímek Cesta do Tvojzemí, který byl při zahájení festivalu uveden ve světové premiéře.

Článek

„Film je zařazen do mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti, kde letos soutěží deset filmů. Česká republika má zástupce i v soutěžích krátkých animovaných filmů pro děti a v soutěži studentských filmů,“ řekla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Za uvedení celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí jsou pořadatelé podle Pášmové rádi. „Animované filmy vznikají dlouho, loni jsme zahajovali festival snímkem Myši patří do nebe, který vznikal také dlouho,“ uvedla Pášmová. Na festivalu bude uveden například také český animovaný film Máma má vždycky pravdu, jehož vznik podpořil Nadační fond Filmtalent.

Řada snímků bude na festivalu uvedena v distribuční předpremiéře, například česko-maďarsko-slovenský film Zakletá jeskyně, česko-slovenský snímek Websterovi ve filmu i díl minisérie Jitřní záře. Distribuční předpremiéru bude mít ve Zlíně také snímek Kde je Anne Franková, který režíroval izraelský režisér Ari Folman. „Většina filmů, které máme na festivalu, má u nás českou premiéru, tedy nikdy v Česku nebyly uvedeny a bohužel ani nebudu uvedeny. Většina filmů se nedostane do distribuce,“ uvedla Pášmová. Pořadatelé festivalu proto v posledních letech snížili počet filmů a nabízejí více repríz, aby měli diváci možnost filmy vidět.

Zájem o uvedení filmů na festivalu je podle Pášmové velký. „Těší mě, že jsme se dostali do situace, kdy nás producenti nebo distributoři sami oslovují, zda by u nás mohli mít premiéru,“ uvedla Pášmová. Například tvůrci nizozemského snímku Bigman se ozvali na podzim a zjišťovali podmínky, aby ho stihli dokončit.

V programu jsou například i dva ukrajinské filmy, a to celovečerní snímek Olga o talentované gymnastce a dokument Haldy. „Ukazuje život dětí na Donbase, které se do války už narodily a celý život prožily ve válce,“ uvedla Pášmová. Pro ukrajinské rodiny je připraveno také zdarma pásmo animovaných filmů v ukrajinštině.

Zajímavostí v programu je podle Pášmové například vietnamský snímek Majka, který byl inspirován seriálem Spadla z oblakov natáčeném ve zlínském studiu. Seriál byl ve Vietnamu velmi populární a režiséra v dětství ovlivnil.

Letos přibyla speciální sekce věnovaná teenagerům. Pro mladé lidi vznikla také speciální zóna na zlínském zámku. Mezi festivalové ceny byla letos zařazena i nová Divácká cena Patrona dětí za ztvárnění silného dětského příběhu. „V průběhu festivalového týdne budou mít návštěvníci možnost přímo v kinech hlasovat pro 11 vybraných snímků z festivalového filmového programu,“ uvedla Pášmová. Nejúspěšnější snímek bude vyhlášen na závěrečném galavečeru. Nová je také sekce Festivalové vavříny z celého světa, do které jsou soustředěné filmy ze světových festivalů v Cannes, Benátek či Berlinale. Zlínský festival začal dnes, potrvá do 1. června, nabídne 276 snímků ze 49 zemí.

Reklama

Doporučované