Hlavní obsah

Charita Zlín se připravuje na Tříkrálovou sbírku, doufá v tradiční podobu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Charita Zlín a koledníci se připravují na lednovou Tříkrálovou sbírku. Přípravy nyní vrcholí, během prosince bude většina pokladniček v obcích zapečetěna. Organizátoři i dobrovolníci doufají, že se bude konat v tradiční podobě.

Článek

Letos měla sbírka vzhledem k epidemii koronaviru nezvyklou podobu, koledníci neobcházeli domácnosti, ale lidé mohli darovat peníze do pokladniček ve svatostáncích, prodejnách či úřadech. Přispět mohli také do on-line kasičky.

„Všichni už se těší. Rozhodnutí však bude na místních v dané lokalitě. Případně je možné, že tradiční koledníky doplní i neputující kasičky,“ řekla zástupkyně Charity Zlín Pavla Romaňáková. „Nesmíme ale zapomínat, že vždy je na prvním místě zdraví. Zdraví dobrovolníků, dárců. I proto může být koleda v jednotlivých obcích rozdílná,“ uvedl ředitel Charity Zlín Vlastimil Vajďák.

Loni byl regionu rekordní počet koledníků, chodilo 346 skupinek. Letos v lednu dali lidé do pokladniček Tříkrálové sbírky na Zlínsku 1,17 milionu korun. Celkem sbírka v regionu včetně on-line pokladniček či DMS zpráv vynesla 1,7 milionu korun.

Zlínská Charita zajišťuje sbírku na území děkanátu Vizovice a částečně i děkanátu Zlín. Jde o čtyři města a 44 obcí. Do prvního koledování se v daném území zapojilo 13 skupinek, které získaly téměř 70.000 korun. Od roku 2000 do roku 2021 se zapečetilo celkem 5165 pokladniček pro stejný počet kolednických skupinek. „To je téměř 20.000 dobrovolníků, kteří pro pomoc druhým v kasičkách přinesli neuvěřitelných 28,26 milionu korun. A to na mnohých místech koleduje nemálo věrných, kteří jsou v tom s námi od začátku. Hluboce se jim klaním,“ uvedl Vajďák.

Nadcházející ročník sbírky se na Zlínsku uskuteční od 2. do 9. ledna. Charita chce z výnosu sbírky podpořit lidi v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku. Podpoří také Nemocnici Milosrdných bratří Vizovice či letní pobyty pro děti a mládež se spinální svalovou atrofií.

Reklama

Související témata:

Doporučované