Hlavní obsah

Do participativního rozpočtu ve Vsetíně lidé navrhli tři projekty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do třetího ročníku takzvaného participativního rozpočtu ve Vsetíně, ve kterém je k dispozici milion korun, lidé navrhli tři projekty. O uskutečnění vítězného projektu budou na podzim hlasovat obyvatelé města.

Článek

V participativním rozpočtu mohou lidé rozhodovat o využití části městského rozpočtu na jimi navržené projekty. „Od března do května tedy obyvatelé města starší 15 let mohli posílat návrhy projektů zaměřené na úpravu veřejného prostoru či zvelebení veřejného prostranství pro sportovní nebo volnočasové využití, dopravní infrastrukturu, životní prostředí. Nedílnou součástí každého návrhu byl rámcový popis a rozpočet projektu,“ uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO).

Přišly tři návrhy, které se týkají rekreačních aktivit, jež do konce srpna posoudí s předkladateli odborníci. Od poloviny září do konce října bude anketa o tom, který projekt radnice v příštím roce, nejpozději do poloviny roku 2024, uskuteční.

„Pro zřízení hřiště s herními prvky pro osoby s těžkým postižním, které je vítězem ročníku 2020, jsme vybrali místo na vnitřním ostrůvku točny nedaleko splavu na Ohradě. Realizace tohoto projektu se protáhla, neboť jsme dlouho hledali vhodnou lokalitu, následně vyřizovali souhlasná stanoviska správců inženýrských sítí, které pod pozemkem a v jeho blízkosti vedou, a v neposlední řadě po dokončení stavby hřiště jsme uplatňovali reklamaci vůči dodavateli z důvodu nekvalitně odvedené práce. V tuto chvíli je hřiště téměř připraveno na otevření, k němuž by mělo dojít v polovině června,“ uvedl Bartoň. Loňským vítězným projektem bylo vybudování včelína v Arboretu Semetín, připravuje se veřejná soutěž na zhotovitele.

Participativní rozpočet funguje již několik let v krajském městě Zlíně, rozděluje se v něm pět milionů korun. Participativní rozpočet má i Slavičín a Otrokovice na Zlínsku, také Valašské Meziříčí na Vsetínsku.

Reklama

Doporučované