Hlavní obsah

Guláš na Templářské slavnosti uvaří kuchař, který pracoval i pro prince Charlese

Ilustrační foto.

Reklama

Guláš na letošní Templářské slavnosti ve Vsetíně uvaří kuchař Tomáš Kapoun, který v minulosti připravoval jídla pro světové celebrity i britskou královskou rodinu včetně prince Charlese. Oblíbená akce se uskuteční 12. rokem.

Článek

„Před vsetínským zámkem a na hvězdárně se mohou lidé 13. srpna těšit na vystoupení šermířů, ukázky středověkých řemesel nebo jízdu na koni,“ sdělil Jiří Koňařík, mluvčí pořádajícího Muzea regionu Valašsko.

V minulých letech vařil guláš na slavnosti Karel Jurčík, který však loni na podzim zemřel. Namísto něj se muzeu podařilo získat kuchaře s bohatými zkušenostmi z předních anglických restaurací, kde vařil pro světové byznysmeny, hollywoodské hvězdy i britskou královskou rodinu. „Guláš dělám rád a bude to pro mě určitě zajímavá výzva. Chtěl bych připravit asi tři druhy, klasický hovězí, zvěřinu a ještě jeden, o kterém se ještě rozhodnu. Samozřejmě je mi jasné, že cena bude muset odpovídat místním poměrům a charakteru akce, takže se lidé nemusí obávat,“ uvedl Kapoun.

Templářské slavnosti jsou největší akcí kulturního kalendáře Muzea regionu Valašsko. Každoročně za nimi do Vsetína přijíždějí lidé z širokého okolí. I letos sázejí organizátoři na osvědčenou programovou osu. Prostranství před zámkem Vsetín se promění v malé středověké ležení s dobovým jarmarkem a vystoupeními šermířů, kejklířů či hudebníků. „Chybět nebudou ukázky středověkých řemesel a kuchyně, rytířské trenažéry pro děti, či jízda na koni a střelba z luku,“ uvedl kurátor akce Pavel Mašláň.

Část programu se bude jako obvykle odehrávat i v areálu nedaleké hvězdárny, který bývá vždy spíše klidnější zónou slavností. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách muzea.

Slavnosti vzdávají hold jednomu z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Templáři jsou sice s historií Vsetína spjati jen krátce, přesto zásadně. Panství spravovali na přelomu 13. a 14. století a měli velký podíl na tehdejším významném rozvoji oblasti. Z období jejich působení v regionu pochází první písemná zmínka o existenci Vsetína.

Reklama

Související témata:
Guláš

Doporučované