Hlavní obsah

Hasiči v Bystřici pod Hostýnem mají novou požární stanici za 72 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hasiči v Bystřici pod Hostýnem mají novou požární stanici. Náklady na její stavbu byly 72 milionů korun. Z toho pět milionů pokryla dotace Zlínského kraje a asi 13,3 milionu dotace z evropského operačního fondu Životní prostředí.

Článek

Hasiči dosud využívali budovu v centru Bystřice, která však patří městu a nemohli do ní investovat. Sdíleli ji také s dobrovolnými hasiči. „Prostory již nevyhovovaly. Technika je čím dál větší, navyšují se početní stavy,“ uvedl ředitel krajských hasičů Vít Rušar. V roce 1972 začali podle něj v Bystřici pod Hostýnem sloužit čtyři hasiči, kdežto dnes je jich 15. Střídají se ve třech směnách po pěti plus velitel. Výhledově by se počet hasičů měl navíc navýšit na 24, tedy osm lidí na směně a velitel stanice. „To si samozřejmě žádá větší prostory - na odbornou přípravu, odpočinek, zázemí,“ doplnil Rušar.

Hasiči nyní mají k dispozici dostatečné prostory pro parkování zásahové techniky, výcvik a teoretické školení, sociální zařízení nebo odpočinkové místnosti. Pro sportovní přípravu mají také menší hřiště a nechybí hostovský pokoj. „Myslím, že tady mají daleko větší prostory než na staré stanici,“ uvedl Rušar.

Pozemek pro stavbu stanice, která se nachází při vjezdu do města ve směru od Holešova, hasičům bezplatně převedlo město. Podle starosty Zdeňka Pánka (nezávislý, zvolen za STAN) je jeho hodnota téměř pět milionů korun. „Stavba se mi moc líbí. Prostory odpovídají 21. století a tomu, co hasiči pro společnost znamenají,“ řekl dnes.

Stavba začala na konci roku 2020 a hotova byla letos v dubnu. V květnu byl pak objekt zkolaudován a jednotka se mohla přestěhovat.

Podle Pánka se do uvolněných prostor po profesionálních hasičích přesunou dobrovolní hasiči. Jejich prostory bude využívat Valašský sbor portášský. Město také zvažuje, že by se tam přesunulo oddělení bicích nástrojů základní umělecké školy.

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje podle Rušara připravuje také stavbu stanice v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku. „Je v podobné situaci, jako byla stanice v Bystřici. Jsme tam v prostorách v majetku města, proto do nich nemůžeme investovat. Prostory jsou nedostačující,“ řekl. Je již hotová projektová dokumentace na novou stanici a čeká se na vhodný dotační program. Pozemek již hasiči získali bezplatně od města.

Reklama

Doporučované