Hlavní obsah

Kino Hvězda v Uherském Hradišti nabídne výběr filmů o Ukrajině

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kino Hvězda v Uherském Hradišti nabídne v dubnu a v květnu výběr filmů o Ukrajině.

Článek

Zaměřují se nejen na samotnou zemi, ale také na její filmovou tvorbu, případně souvisejí s uprchlictvím před válečným konfliktem. V tiskové zprávě to ČTK sdělil Jaromír Orel, programový pracovník Městských kin Uherské Hradiště.

Pořadatelé se podle něj přihlašují k aktivitám, jež mají napomoci pochopit stav mysli přicházejících uprchlíků, popřípadě seznámit se se zemí, odkud odešli. „V kině Hvězda je také umístěna sbírka pro Ukrajinu pod záštitou Charity Uherské Hradiště. Po nedávném festivalu filmů o lidských právech Jeden svět a spolupráci při výuce češtiny je to další způsob, jak napomoci začlenění Ukrajinců do naší společnosti, ale současně i jak navázat a rozvinout naše vzájemné vztahy. V jednání jsou také animované a hrané rodinné filmy s ukrajinským dabingem,“ uvedl Orel.

V úterý 5. dubna budou moci zájemci zhlédnout film Olga sledující životní osudy patnáctileté nadané gymnastky. Ve středu 13. dubna to bude snímek Přes Hranici, jehož děj se věnuje útěku dětí před vesnickým pogromem. Tragikomedii Město na řece zasazenou do předválečného Lotyšska, kde se hlavní hrdina živí malováním městských cedulí, promítne kino v úterý 19. dubna.

O týden později nabídne drama Nosoroh, který je příběhem mladého delikventa. Ve středu 11. května lidé v kině uvidí sociální drama 107 matek zasazené do prostředí ukrajinské věznice. V úterý 17. května to pak bude dokument Černobyl na kolečkách sledující expedici vozíčkáře a jeho přátel s cílem pokořit nejvyšší horu Ukrajiny. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách Městských kin Uherské Hradiště.

Reklama

Doporučované