Hlavní obsah

Kolumbárium na Lesním hřbitově ve Zlíně se rozšíří, o uložení uren je zájem

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kolumbárium na Lesním hřbitově ve Zlíně, do kterého se ukládají urny s popelem zesnulých, se rozšíří. Přibude pět samostatných zídek složených z jednotlivých sekcí, v každé z nich může být umístěno 12 uzavřených schránek pro urny.

Článek

„Sekcí bude 11, celkový počet nových uzavřených schránek tak dosáhne čísla 132,“ uvedl zástupce zlínské radnice Lukáš Fabián.

„O umístění uren do kolumbária na Lesním hřbitově je dlouhodobě velký zájem, proto jsme ve spolupráci s městem Zlínem připravili jeho rozšíření. Stavební práce se uskuteční ještě v letošním roce,“ uvedl ředitel městské společnosti Pohřebnictví Zlín Milan Macura.

Třetí etapu výstavby kolumbária zaplatí město ze svého rozpočtu, předpokládaná výše zakázky je 2,8 milionu korun bez DPH. „Prostředí a možnosti Lesního hřbitova, který největším městským hřbitovem, se snažíme vylepšovat dlouhodobě. Rozšíření kolumbária je další potřebnou investicí vyvolanou zájmem veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN).

Kolumbárium je nyní součástí obvodové zdi Lesního hřbitova. Je tvořeno jednotlivými buňkami pro uložení čtyř uren a prostorem pro vázu či lampičku. Na mramorových deskách je místo pro jména s daty zesnulých. Místa v kolumbáriu se pronajímají stejně jako místa hrobová.

Hřbitov, který je umístěný nad Zlínem, byl postupně zřizován v letech 1931 až 1932. V jeho areálu roste několik tisíc stromů. Je v něm téměř 11.600 hrobových míst, z toho 4600 tradičních míst do země, 2519 urnových míst a 4464 vsypových míst. Pohřbena je tam řada osobností, kromě zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati a jeho rodiny také například architekt František Lýdie Gahura, filmový režisér Jaroslav Novotný, režisérka a výtvarnice Hermína Týrlová či režisér a výtvarník Karel Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované