Hlavní obsah

Kroměříž vybrala zhotovitele projektu na rekonstrukci smuteční síně

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměřížská radnice vybrala zhotovitele projektové dokumentace na plánovanou rekonstrukci smuteční síně na městském hřbitově. Zajistí ji společnost F.E.D. z Velkého Ořechova na Zlínsku.

Článek

Cílem je, aby Kroměříž po rekonstrukci měla důstojné místo, kde se lidé budou moci rozloučit se svými blízkými. „Předpokládáme, že projektová dokumentace bude hotová do konce letošního roku a v příštím roce, pokud se celý záměr dostane do rozpočtu nového zastupitelstva, tak bychom mohli začít realizovat. Projekt bude stát asi čtyři miliony korun, což je v podstatě deset procent z předpokládané ceny rekonstrukce,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová (ODS).

Město má k dispozici studii, kterou loni vytvořil architekt Martin Cviček z Brna. Zaměřil se na smuteční síň i její okolí, tedy parkovací místa, komunikace a sadové úpravy. Smuteční místo lze podle studie rozšířit do současných provozních prostor. Radnice počítá s odstraněním nevzhledné přístavby z minulých let a otočením vstupu do smuteční síně. Přilehlý židovský hřbitov ohraničí živý plot. Dále radnice plánuje obměnu zeleně a odstranění zpevněné plochy u síně.

Díky úpravám vzniknou podle zástupců města prosluněné prostory s květinami, které propojí smuteční sál se hřbitovem. Provozní část smuteční síně bude přesunuta k silnici, tedy do nejhlučnějšího místa. Sál se po přestavbě rozšíří o galerii, takže se do smuteční síně vejde více smutečních hostů, sedících bude moci být asi 230. Úpravy přinesou i rozšíření parkovacích ploch, které nově pojmou více než 50 vozidel, a doplnění mobiliáře.

Městský hřbitov vznikl na současném místě na začátku 20. století. Po druhé světové válce se spojil se hřbitovem židovským, a právě židovská pohřební síň byla v roce 1960 přebudována na smuteční síň, kde se od té doby odehrávají všechny obřady.

Reklama

Doporučované