Hlavní obsah

Letní hudební akademie v Kroměříži se letos uskuteční v polovině srpna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Letní hudební akademie v Kroměříži (LHAK), která nabízí mladým hudebníkům výuku se špičkovými lektory, se letos uskuteční v termínu od 12. do 20. srpna.

Článek

Její pátý ročník už nyní otevírá obory pro sólové hráče, komorní hru i výuku orchestrální hry. Souběžný festival Hudební Kroměříž nabídne koncerty pro veřejnost, sdělila dnes ČTK za organizátory Kateřina Martykánová.

Akademie v těchto dnech spustila registraci studentů. „Slibuje mladým hudebníkům opět devět dní plných hudby, nevšedních zážitků a nových hudebních zkušeností sdílených se špičkovými interprety klasické hudby. Hlásit se mohou až do poloviny května na webu akademie,“ uvedla Martykánová.

Pro české i zahraniční studenty konzervatoří, vysokých škol a další mladé hudebníky bude připravena výuka devíti sólových oborů, kterými jsou housle, violoncello, viola, cembalo, kontrabas, klavír, zpěv, korepetice a studium pro hudební manažery. Dále LHAK otevírá komorní hru pod vedením violisty Pavla Nikla a zdokonalit se mohou i studenti smyčcových oborů v orchestrální hře pod vedením dirigenta Tomáše Netopila, který je uměleckým ředitelem akademie.

Kromě Netopila a Nikla mezi lektory letos figurují pěvkyně Kateřina Kněžíková, klavírista Ivo Kahánek, violoncellistka Michaela Fukačová nebo cembalistka Barbara Maria Willi. V klavírní spolupráci bude zájemce zdokonalovat Zdeněk Klauda a ve hře na kontrabas a Petr Ries.

Mezi lektory nebude letos chybět francouzsko-ruský houslista a dirigent, bývalý koncertní mistr Vídeňské filharmonie Fedor Rudin, který momentálně působí jako hostující dirigent Gruzínské národní filharmonie. „Fedor loni přijal pozvání na poslední chvíli a skvěle zastoupil jednoho z lektorů, který onemocněl. Město i atmosféra akademie mu natolik učarovala, že i letos s nadšením přijal naše pozvání,“ uvedl Netopil.

Každoročně je součástí akademie i obor zaměřený na hudební management pod vedením generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka. „Doposud neměli jeho studenti možnost předvést v praxi nabité vědomosti přímo během akademie. Letos ale budou mít jeho účastníci poprvé unikátní příležitost podílet se na kompletní přípravě a produkčním zajištění slavnostního závěrečného koncertu. Pro ně tak činnost bude zahájena už s předstihem, již několik měsíců před akademií,“ uvedla její výkonná ředitelka Jana Kubáčová.

Studenty pro své obory si budou vybírat lektoři, a to na základě přihlášek a dodaných nahrávek. Pro veřejnost je určený doprovodný program tvořící festival klasické hudby Hudební Kroměříž. Jeho součástí budou od 12. do 20. srpna koncerty, přednášky a workshopy. Prostor dostanou jak úspěšní frekventanti akademie, tak jejich lektoři a další hudební hosté. Více informací je k dispozici na webových stránkách akademie.

Reklama

Doporučované