Hlavní obsah

Lidé ve Zlíně chtějí bosou stezku v parku či bezbariérové hřiště

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Zlína rozhodli hlasováním o vítězných projektech participativního rozpočtu nazvaného Tvoříme Zlín. Zvolili opravu chodníku, výsadbu cibulovin, venkovní cyklomyčku či hřiště pro seniory.

Článek

Z velkých projektů vyhrál projekt Bosá stezka umístěná v Centrálním parku Jižní Svahy a bezbariérové hřiště v areálu kavárny Slunečnice, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Lidé ve čtvrtém ročníku projektu vybrali z 25 navržených projektů k realizaci sedm malých a dva velké projekty.

„Obyvatelé Zlína měli už počtvrté možnost vymyslet a navrhnout zlepšení podoby veřejných prostor ´vnitřního Zlína´, a následně hlasováním vybrat ten nejlepší projekt. Další kroky jsou teď na nás. Z rozpočtu města Zlína pro rok 2022 jsme na realizaci vítězných návrhů projektů participativního rozpočtu vyčlenili tři miliony na velké projekty a dva miliony na malé projekty,“ uvedla radní Jana Bazelová (ANO). Navržené malé projekty jsou do půl milionu korun, velké projekty jsou v hodnotě do 1,5 milionu korun. Uskutečněno je tolik projektů, kolik se jich vejde do stanoveného rozpočtu.

V malých projektech lidé vybrali opravu chodníku v ulici Příkrá, výsadbu jarních cibulovin v trávníku Univerzitního parku, venkovní šetrnou cyklomyčku a rekonstrukci zastávek Příkrá. Podporu získaly také stolní hry v Centrálním parku Jižní Svahy, pítko na Letné v ulici Nerudova a hřiště pro seniory v ulici Větrná.

„Přestože se nedostane na všechny navržené a po odborné stránce schválené projekty, město každoročně získá kvalitní zásobárnu návrhů přímo od občanů. Těmito návrhy se necháme inspirovat při dalším plánování oprav či drobných investičních projektů. Děkujeme všem, kdo se aktivně do projektu Tvoříme Zlín zapojili,“ uvedla Bazelová.

Participativní rozpočet má ve Zlínském kraji také Vsetín, Valašské Meziříčí či Otrokovice.

Reklama

Doporučované