Hlavní obsah

Malé muzeum kovářství v Holešově zahájí v neděli turistickou sezonu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Malé muzeum kovářství v Holešově na Kroměřížsku zahájí v neděli 1. května turistickou sezonu. V květnu a červnu bude otevřené o víkendech.

Článek

Komentované prohlídky se budou konat vždy v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00, sdělila dnes ČTK Dana Podhajská z Městského kulturního střediska v Holešově, které muzeum v Zámecké ulici spravuje.

Kovářské muzeum je v blízkosti raně barokního holešovského zámku a bylo vybudováno na místě staré kovárny ze 17. století. „Stavba je z hlíny a na konci třicetileté války ji postavil bohatý kovář, který si pod dílnou vybudoval i tajnou únikovou cestu. Pohled do podzemí je dodnes patrný přes výheň,“ uvedla Podhajská.

V kovárně si lidé mohou prohlédnout plně vybavenou dílnu se dvěma kovářskými měchy. „Jeden z nich stál původně na půdě a přes potrubí vháněl vzduch do ohniště, podle holešovských muzejníků fungoval ještě do první světové války. Druhý vertikální měch na pohon výhně je z roku 1854 a Holešov jej získal v roce 2018 z Jasenné na Zlínsku. Kromě těchto technických památek se návštěvník podívá také do dobových světniček řemeslníkovy rodiny a expozice o historii kovářství. Patří k ní dva metry vysoký hodinový stroj, který kdysi poháněl zámecké hodiny,“ uvedla Podhajská.

Denně kromě pondělí budou expozice o historii kovářství, kovářská dílna a ukázka lidového bydlení otevřené až v letních měsících. „Každý prázdninový pátek a sobotu se budou konat ukázky kovářské práce, o které je v létě velký zájem. V srpnu v rámci dožínek se zde uskuteční také tradiční zvykoslovný program pro širokou veřejnost,“ doplnila Podhajská. Vstupné do kovárny zůstává stejné jako loni, pro dospělé 60 korun, pro děti, studenty a seniory 40 korun.

Reklama

Doporučované