Hlavní obsah

Muzejní galerie vystaví na zámku v Holešově obrazy Waltera Stambergera

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzejní galerie na zámku v Holešově na Kroměřížsku otevře v úterý 26. července výstavu holešovského rodáka, výtvarníka, sinologa, historika, novináře, překladatele a aktivního účastníka druhého odboje Waltera Stambergera.

Článek

Výstava je prodejní, návštěvníci si ji budou moci prohlédnout do 30. září, uvedla v dnešní tiskové zprávě Dana Podhajská z Městského kulturního střediska v Holešově.

Výstava nese název Obrazy Benjamina Waltera a je součástí letošního programu festivalu židovské kultury Ha-Makom. Vernisáž se uskuteční v den jeho zahájení od 17:00. „Touto výstavou chceme připomenout loňské sté výročí narození Waltera Stambergera, který tvořil pod uměleckým jménem Benjamin Walter. Vystavíme přes 50 obrazů,“ řekl kurátor Jan Machala z Městského muzea a galerie v Holešově.

Návštěvník se podle něj seznámí také s pohnutým životním osudem umělce. Stamberger se narodil v roce 1921 v Holešově do německy mluvící židovské rodiny. Absolvoval holešovské gymnázium a v roce 1939 odjel s rodinou do Palestiny. Na výzvu československé vlády v Londýně poté narukoval. Zúčastnil se bojů na západní frontě a byl vyznamenán vysokými britskými i francouzskými vojenskými řády.

Po válce se Stamberger vrátil do vlasti a v letech 1952 až 1957 vystudoval čínštinu a dějiny Dálného východu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Přednášel dějiny kolonialismu a politologii, pracoval v České tiskové kanceláři, v Československé televizi se jako dramaturg a scénárista podílel na scénářích k řadě televizních filmů a pořadů. „Poté, co podepsal výzvu 2000 slov, následoval zákaz pracovat,“ uvedla Podhajská. Zemřel v roce 1997.

Přestože Stamberger kreslil od mládí, profesionálně začal malovat až po odchodu do důchodu a těšil se z výstav doma i v zahraničí. Jeho naivní obrazy si prohlédli například lidé v Japonsku, Francii nebo Kanadě.

Reklama

Doporučované