Hlavní obsah

Některá lyžařská střediska ve Zlínském kraji budou otevřená i na Štědrý den

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Před vánoční nadílkou si zájemci budou moci zalyžovat v areálu Razula v Javorníkách, na Trojáku v Hostýnských vrších a ve Stupavě v Chřibech.

Článek

Počasí posledních dní vlekařům přálo, díky mrazu mohli pokračovat v umělém zasněžování. Provoz v nové sezoně tedy postupně zahajují i další střediska, zjistila dnes ČTK.

Už několik dní lze lyžovat na sjezdovce Horal ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Do 13:00 bude v provozu i na Štědrý den, od 25. prosince zřejmě znovu v časech od 8:30 do 17:30. „Před Vánoci bývá mezisezona, kdy lidé moc na hory nejezdí, ale teď je návštěvnost opravdu velmi pěkná, a to včetně lyžařské školy. Současně připravujeme hlavní kilometrovou sjezdovku Razula na zahájení provozu, tam nám trochu uplaval sníh minulý týden po oblevě. Ale tento týden se počasí zlepšilo, takže dosněžujeme a myslíme si, že zahájíme provoz, aspoň částečně, po Štědrém dnu,“ řekla ČTK mluvčí areálu Martina Žáčková.

Od minulého týdne se lyžuje v areálu Troják u Rajnochovic na Kroměřížsku. Na Štědrý den bude otevřený do 14:00, v dalších dnech až do 20:00, v neděli, pondělí a úterý vždy do 17:00. „Sněhové podmínky jsou dobré, jsme spokojení. Sněhu je dost. Zasněžujeme, zvedáme vrstvu. Na sjezdovkách máme od 30 centimetrů do metru sněhu,“ uvedl provozovatel střediska Jakub Juračka. V provozu je tam hlavní sjezdovka s vlekem i svahy s dětskými lany.

Lyžařský areál ve Stupavě na Uherskohradišťsku zahájil sezonu v pátek 10. prosince, tradičně jako první ve Zlínském kraji. V provozu jsou tam dva vleky a jedna sjezdovka, na níž leží od 40 do 50 centimetrů sněhu. Na Štědrý den bude středisko otevřené do 15:00, v ostatní dny od 9:00 do 20:15. „Zase se nám něco podařilo dosněžit, doufám, že ještě chvíli dnes mráz vydrží. Lidi chodí. I přes den stříkáme děly, ale nedá se nic dělat, musí se vyrobit sníh dokud mrzne,“ řekl provozovatel areálu Lubomír Orel.

Poprvé si dnes mohli zájemci zalyžovat ve Ski areálu Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích. Na sjezdovkách tam leží 30 až 50 centimetrů sněhu. V provozu je areál denně od 8:00 do 16:00. „Zatím je v provozu velká modrá sjezdovka, dětský vlek a dětský pás. Konečně počasí umožnilo dosněžit potřebné centimetry. Na Štědrý den bude zavřeno, od 25. prosince se bude znovu lyžovat. Na první svátek vánoční asi až od 10:00, od druhého svátku vánočního to už bude klasicky od 8:00,“ uvedla mluvčí skupiny Synot Magda Pekařová.

S provozem na Štědrý den nepočítá ani Ski centrum Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku, kde jsou nyní lyžařům k dispozici čtyři sjezdovky, tři vleky a lanovka. „Podmínky jsou ideální, na sjezdovkách je v průměru 50 centimetrů sněhu. Na to, že je předvánoční doba, je návštěvnost poměrně velká. Na Štědrý den určitě nepojedeme, o opětovném otevření 25. prosince se rozhodneme až na základě povětrnostních podmínek. Kdyby mělo pršet, areál by zůstal zavřený,“ řekl jeho zástupce Josef Kocurek.

Provoz na Štědrý den přeruší také areál v Karolince na Vsetínsku, lyžovat by se tam znovu mělo na Boží hod vánoční. Opětovné zahájení provozu plánuje na 25. prosince středisko U Sachovy studánky v Horní Bečvě na Vsetínsku, kde se v této sezoně už několik dní lyžovalo. Ve stejný den připravuje start letošní sezony areál Rališka, který funguje také v Horní Bečvě. Spuštění vleků se chystá i v dalších střediscích v regionu.

Reklama

Doporučované