Hlavní obsah

Obnova zlínského Velkého kina by mohla být připravená na konci roku 2023

Foto: město Zlín

Velké kino ve Zlíně.

Reklama

Obnova zlínského Velkého kina by mohla být připravená na konci roku 2023. Kino, které postavila v roce 1932 firma Baťa, pořadatelé festivalu využívali. Od roku 2016 je však kvůli problémům se statikou zavřené.

Článek

Město již dříve uvedlo, že chce kino opravit. Předloni v září zlínští radní schválili vítězný projekt na obnovu kina, je z dílny pražského architektonického ateliéru re:architekti. Město poprvé dělalo soutěž formou takzvaného soutěžního dialogu, kdy mohlo do podob návrhů zasahovat a návrhy připomínkovat. Památkáři požadovali, aby zůstala při obnově co nejzachovalejší původní konstrukce. Byla ve své době největší v republice. Původní kapacita hlediště dosahovala až 2270 míst, postupně se snížila na nynějších 1010 sedadel. Objekt byl však poškozen na války, špatnou údržbou i následným dalším zatížením.

Primátor Zlína Jiří Korec připomněl, že jde o finančně náročný projekt. Vyžádat by si měl asi 300 milionů korun. „Je to velká částka. Město se rozhodlo objekt zachránit, investice bude muset být obhajitelná před občany, kino musí být celoročně využitelné. Je to otázka na budoucí vedení města, projekt bude nachystaný,“ uvedl Korec. Bez externího financování však podle něj nebude v silách města rekonstrukci udělat. Podle vítězného návrhu bude v objektu dominantní kino, ale půjde o víceúčelový sál. Korec dnes uvedl, že se nepočítá s tím, že půjde o celoroční kino.

Prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura uvedl, že pořadatelům festivalu kino schází. „Budeme k tomu dávat své připomínky. Zajímá nás budoucí provozní model, kolik dnů bude kino, kolik dnů jiný provoz. Máme zájem na tom, aby tam festival byl a aby se tam za standardních podmínek mohlo hrát,“ uvedl Vančura. Podle něj by však objekt měl být využit i mimo festival.

Reklama

Související témata:

Doporučované