Hlavní obsah

Povodí Moravy zahájilo projektovou přípravu vodárenské nádrže Vlachovice

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Povodí Moravy zahájilo projektovou přípravu vodárenské nádrže Vlachovice na Zlínsku, která má být zdrojem povrchové vody pro zásobování regionu pitnou vodou.

Článek

Projektová dokumentace bude podle generálního ředitele Povodí Moravy Václava Garguláka zpracována do roku 2025, po jejím dokončení by mělo následovat vydání povolení ke stavbě. Náklady na výstavbu vodního díla Vlachovice byly na konci loňského roku odhadnuty na 5,5 miliardy korun. Výše nákladů bude zpřesněna po dokončení projektové přípravy.

Stavba vodního díla by podle dřívějších předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030. Objem nádrže má být přes 29 milionů metrů krychlových, například Brněnská přehrada má objem 17,7 milionu metrů krychlových.

Po dokončení předprojektové přípravy a představení celého projektu na úrovni Zlínského kraje a dotčených obcí nastala fáze projektové přípravy, sdělilo dnes Povodí Moravy. Předprojektová příprava zahrnovala soubor studií, jako je například technické řešení, inženýrsko-geologické průzkumy, studie vodohospodářského řešení a další odborné studie a posudky, včetně posudků bezpečnosti za povodní a stability hráze. Vodohospodáři poté mohli zahájit další etapu příprav.

„Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství jsme připravili podklady pro výběrové řízení na zhotovitele dokumentace pro povolení záměru vodárenské nádrže Vlachovice, které bylo zahájeno 9. prosince 2021. Na základě tohoto výběrového řízení bude do roku 2025 zpracována velmi rozsáhlá projektová dokumentace pro společné povolení,“ uvedl Gargulák.

Projekční práce začaly letos na konci července. Projektová dokumentace bude zpracována do šesti částí, které poskytnou podklady pro povolení a koordinaci výstavby vodárenské nádrže. „V průběhu projektových prací proběhnou geodetické práce, bude detailně zpracováno a doplněno zaměření zájmového území, inženýrsko-geologické průzkumy, podrobné technické řešení vodního díla a podklady pro vyhodnocení vlivu na životní prostředí,“ uvedl Gargulák. Po dokončení projektové dokumentace by mělo následovat vydání povolení ke stavbě.

Od roku 2020 se na ploše připravované nádrže vykupují pozemky, výkupy budou pokračovat do příštího roku, stát na ně dá 700 milionů korun. Stát se v boji proti suchu aktuálně zabývá stavbou šesti přehrad. Kromě Vlachovic jsou to Senomaty, Šanov a Kryry ve středních Čechách a na Ústecku, Nové Heřminovy na Bruntálsku a Skalička na Přerovsku.

Reklama

Doporučované