Hlavní obsah

Prvomájové oslavy ve Zlíně připomenou baťovskou éru i 700 let města

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Zlíně se o víkendu uskuteční prvomájové oslavy. Navazují na tradici oslav prvního máje ve firmě Baťa. Letos připomenou také 700 let od první písemné zmínky o městě.

Článek

Městem projde v neděli prvomájový průvod, startuje ve 13:00 od Baťova mrakodrapu, cílem je náměstí Míru. Připraven je také program na náměstí i u zlínského zámku.

„Oslavy 1. máje ve Zlíně mají hluboké kořeny a jsou spojeny s tradicí oslav prvního máje jako svátku práce ve firmě Baťa. Na tyto tradice chceme navázat letošními oslavami 1. máje, které budou zaměřeny především na 700. výročí od první písemné zmínky o Zlínu,“ uvedl zástupce pořadatelů Martin Červinka.

V sobotu bude na náměstí slet čarodějnic i stavění májky, na programu je i koncert. V neděli je připraven program od 09:00 do 20:00, vystoupí například taneční, folklorní i hudební soubory.

První baťovská májová oslava se konala v roce 1924 v domě Tomáše Bati. V roce 1925 průvodem dlouhým dva kilometry kráčelo 10.000 zaměstnanců se svými rodinami. O dva roky později první máj oslavilo ve Zlíně 25.000 lidí, pro zaměstnance byly vypravovány zvláštní vlaky. Tradice prvomájových průvodů byla ve Zlíně obnovena v roce 2011, podle pořadatelů je akce apolitická.

Reklama

Související témata:

Doporučované