Hlavní obsah

Se zpožďováním vlaků u Otrokovic musejí cestující počítat do konce srpna

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Se zpožďováním vlaků na železničním koridoru u Otrokovic na Zlínsku musejí cestující počítat do konce srpna.

Článek

Tak dlouho potrvá podle Správy železnic (SŽ) obnova zabezpečovacího zařízení ve stanici po úterním pochybení nákladního dopravce, který na dvoukolejné celostátní trati 330 mezi Otrokovicemi a Tlumačovem poškodil trakční vedení. ČTK to dnes sdělil mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Vlaky už úsekem mezi Napajedly na Zlínsku a Hulínem na Kroměřížsku opět projíždějí po obou traťových kolejích, po incidentu mohly dočasně využívat pouze jednu. Přesto stále nabírají zpoždění v desítkách minut. Postupně se totiž pracuje na obnově poškozených zabezpečovacích zařízení. „Škoda na trakčním vedení a dalších částech infrastruktury v místě mimořádné události byla vyčíslena na 300.000 korun. Aktuální výše předpokládaných nákladů na opravy zabezpečovacího zařízení v úseku mezi Napajedly a Tlumačovem dosahuje 59 milionů korun. Správa železnic nyní pracuje na obnovení jeho činnosti,“ uvedl Gavenda.

Zabezpečovací zařízení ve stanici Tlumačov včetně přilehlého přejezdu by podle něj mělo být po opravě zprovozněno do 21. června. „Déle potrvá omezení v Otrokovicích. Náročnější a nákladnější obnova zabezpečovacího zařízení ve stanici má být podle stávajících předpokladů hotová do konce srpna. V této části trati tak bude potřeba ještě i během léta počítat se zpožďováním vlaků,“ uvedl Gavenda.

Ve čtvrtek SŽ uvedla, že příčinou závady bylo nerespektování návěstidla pro elektrický provoz nákladním dopravcem. Následoval zkrat a stržení trakčního vedení a poškození zabezpečovacího zařízení. „Okolnosti a důsledky mimořádné události jsou v současné době předmětem jejího vyšetřování,“ uvedl dnes Gavenda.

Dvoukolejná elektrizovaná celostátní trať číslo 330 propojuje Přerov s Břeclaví. Je součástí druhého koridoru. Z Přerova vede přes Hulín, Otrokovice, Staré Město na Uherskohradišťsku, Moravský Písek a Rohatec na Hodonínsku a Hodonín do Břeclavi. Jezdí po ní vnitrostátní i mezinárodní spoje.

Reklama

Doporučované