Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede v pátek premiéru Čechovovy hry Tři sestry

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Režie tragikomického příběhu sester Olgy, Máši a Iriny se ujal bývalý ředitel uherskohradišťské scény Michal Zetel. Inscenaci pojal netradičně.

Článek

Herci se nemuseli učit text, snaží se Čechovovo dílo převyprávět vlastním jazykem. Znají tedy pouze situace, témata a vztahy mezi postavami a vše ostatní už závisí na jejich improvizaci, řekl dnes ČTK režisér.

Přístupem ke hře reaguje na situaci posledních měsíců. „Já si kladu otázku, co to znamená v dnešní době, po tom, co máme za sebou, dělat divadlo. A jestli to ještě dává smysl a pro koho. Přišlo mi nepatřičné vzít známý text a zase ho přenést jiným způsobem na jeviště. A přijde mi, že tak jak improvizuje celá společnost, tak improvizujeme i my. Sázím trošku na notorickou známost Tří sester, nebo minimálně toho tématu s tím, že uvidíme, co to udělá,“ uvedl Zetel.

Tři sestry měly premiéru v roce 1901 v Moskvě. Jedno z nejhranějších moderních dramat sleduje osudy sourozenců Prozorovových, kteří žijí po smrti otce v rodinném sídle na maloměstě. Nejstarší Olga je staropanenská učitelkou, Máša je nešťastně vdaná i zamilovaná současně, Irina touží po opravdové lásce a jediný bratr Andrej se zamiluje a posléze i ožení s dívkou, která rozloží jeho samotného, ovládne dům a izolací zcela likviduje i jeho sestry. Všichni sourozenci touží po návratu do Moskvy, odkud pocházejí a která je pro ně symbolem nového lepšího života.

Nejstarší sestru Olgu hraje Jitka Hlaváčová, prostřední Mášu ztvární Pavlína Hejcmanová. „Já jsem si myslela, že je to taková hodně smutná osoba, ale pak jsem zjistila, že je to spíš hodně protivná osoba. Pro mě je zajímavá, protože může ukázat smutek, naštvání, může být taková trošku odrzlá, ale zároveň prožívá velkou lásku a potom velké zklamání, takže je co hrát,“ řekla ČTK Hejcmanová.

Zkoušení bez nutnosti učit se text pro ni bylo něčím naprosto novým. „Myslím si, že nikdo z nás se s tím nesetkal. Ale je to samozřejmě dobrodružné. Je to super v tom, že si můžeme hledat různé věci. Michal (Zetel) po nás chce, abychom nehledali nějaké škatulky, ale abychom hledali v nás. A mohlo by to být osvěžující i pro diváky,“ doplnila Hejcmanová. Každé představení tedy podle ní bude do jisté míry jiné.

Roli nejmladší Iriny svěřil režisér Mímě Krajčové, Andreje hraje Josef Kubáník. Dramaturgii Tří sester v Uherském Hradišti měla na starosti Iva Šulajová, scénu a kostýmy Eva Jiřikovská, hudbu Martin Štědroň. V inscenaci dále vystoupí Petra Staňková, Zdeněk Trčálek, Jiří Hejcman, František Maňák, Pavel Hromádka a Pavel Majkus. První premiéra letošního roku ve Slováckém divadlu je naplánovaná na pátek od 19:00.

Reklama

Doporučované