Hlavní obsah

Uherské Hradiště plánuje rekonstrukci parkoviště na sídlišti Východ

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Uherské Hradiště plánuje rekonstrukci parkoviště v Sadové ulici na sídlišti Východ. Předpokládané náklady činí 16 milionů korun, více než z poloviny by je mohla pokrýt dotace.

Článek

Parkoviště po úpravách nabídne 60 až 62 parkovacích míst, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Podle starosty Stanislava Blahy (ODS) se jedná o víceletou investici. Letos chce město zpracovat projektovou dokumentaci a absolvovat legislativní proces povolení stavby. „Vzhledem k tomu, že akce je v rozpočtu města schválena jako dotační, musíme najít vhodný dotační titul, který bychom mohli využít. Pokud se nám to v roce 2023 podaří, je možné po veřejné zakázce na zhotovitele stavby zahájit rekonstrukční práce, které by byly ukončeny v roce 2024,“ uvedl Blaha.

Město odhaduje, že na rekonstrukci parkoviště před bytovým domem s čísly popisnými 978 až 980 bude zapotřebí 16 milionů korun, z toho dotace by mohla činit 8,8 milionu. „Mělo by se jednat o dotační akci na výměnu nepropustných povrchů parkoviště, napomáhající zadržování vody v krajině,“ uvedl Pášma.

V posledních letech byla město dokončilo investici do parkování na sídlišti Štěpnice. Vzniklo tam 188 parkovacích míst, a to vybudováním nových nebo rozšířením původních. Vylepšení možnosti parkování připravuje radnice také jako součást chystané komplexní obnovy sídlišť Východ a Jarošov – Louky.

Podle Blahy stále narůstá počet automobilů na jednu domácnost, ale i neochota obyvatel parkovat jinde než v těsné blízkosti svého bydliště. „Nová parkovací místa lze vybudovat jen a pouze na úkor jiného prostoru včetně zelených ploch. Proto je nutné věc řešit koncepčně, podobně jako v poslední době například na sídlišti Štěpnice,“ řekl starosta. V poslední době město investovalo také do úprav veřejných prostranství na sídlištích 28. října a Na Rybníku.

Reklama

Doporučované