Hlavní obsah

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zprovoznila linku na prototypovou výrobu baterií

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně dnes zprovoznila linku na prototypovou výrobu baterií. Linka poslouží pro řadu projektů, řekla dnes ČTK mluvčí školy Petra Svěráková.

Článek

„Život bez elektřiny si jen málokdo dokáže představit. Abychom ji měli kdykoli k dispozici, musíme ji stále odebírat z rozvodových sítí. Efektivnější variantou je vyrobenou elektřinu skladovat a spotřebovávat v době nebo na místě, kde ji potřebujeme. K tomu nám slouží energetická úložiště, v našem případě slibné lithium-iontové baterie, které jsou preferované v rámci české energetické budoucnosti,“ uvedl prorektor pro vědu a výzkum na UTB Petr Sáha. Linka na zlínské univerzitě se připravovala několik let. Podmínkou byly čisté prostory, které má univerzita v budově Univerzitního institutu certifikovány. Tamní prostory jsou již používány pro výzkum zdravotnických materiálů.

Aby mohla příprava prototypových baterií začít, musí se připravit suroviny pro katodu, anodu a elektrolyt. Následuje zpracování připravených materiálů na lince, která se skládá z osmi navazujících zařízení. „V podstatě se jedná o procesy, které lze definovat jako formování kazetových obalů, ultrazvukové svařovaní dílů obalů, stohování vrstev elektrod, vysekávání elektrod, válcové lisování, stohování za horka, vakuové sušení a kompletace kazetové baterie pod vakuem. Tento prototyp baterie je připraven pro testování, které zahrnuje přibližně 20 parametrů,“ uvedl vědecký pracovník Haojie Fei.

Nová linka bude využívána pro řadu projektů. „Za významný lze považovat zejména projekt Horizon 2020 StoRIES, který řeší infrastrukturní provázanost výzkumných evropských institucí zaměřených na energetický výzkum. Celkově se jedná o 64 výzkumných infrastruktur ze 17 zemí, které v rámci projektu spolupracují na výzkumu budoucího skladování energií. Dalším projektem je spolupráce s asociací EASE na vývoji hybridního superkapacitátoru, což je zařízení, které umožňuje extrémně rychle přijímat elektrickou energií a také velmi rychle energii vydat. Zlínská univerzita zde spolupracuje s více než 60 výzkumnými evropskými institucemi, které dle potřeby mohou linku využívat,“ uvedla mluvčí UTB.

Projektová manažerka Viera Pechancová uvedla, že důležitý je také projekt nazvaný LiBASED, který sdružuje UTB, Slovenskou akademii věd a Sabanci University v Istanbulu pro řešení hybridního skladování energií. „Podstatou projektu je využití výhodných vlastností baterií a kapacitátorů, které konstrukčním propojením mohou nabídnout lehká mobilní úložiště energií,“ řekla Pechancová. Další připravované projekty jsou zaměřené na sociálně-ekonomické aspekty skladování energií a tematiku zelených baterií. „Tento typ baterií je připraven z materiálů, které nebudou po skončení životnosti škodit přírodě. Nyní zkoumáme možnosti uplatnění přírodních polymerů například chitosanu, který se ukazuje jako dobrá volba do budoucnosti,“ dodala Svěráková.

Reklama

Doporučované