Hlavní obsah

Ve Zlíně je k vidění výstava Práci čest - 1. máje ve Zlíně/Gottwaldově

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V kulturním institutu Alternativa začala výstava nazvaná Práci čest - 1. máje ve Zlíně/Gottwaldově. Představuje, jak se proměňovala ideologická náplň oslav, jejich výtvarné pojetí i trasy průvodů. Výstava nabízí dobové fotografie.

Článek

Fotografie dokládají nejen proměnu májových oslav, ale také změnu společnosti. V určitém ohledu, zejména co do manifestace disciplíny, byly oslavy podobné ve 30. letech za baťovské éry a v 50. letech. „Odlišnosti byly samozřejmě v politickém zázemí a ve sloganech,“ uvedl kurátor výstavy Martin Marek ze Státního okresního archivu Zlín. V 60. letech se již v oslavách projevila více individualita a konzum. Zatímco dříve byly oslavy více uniformované a lidé byli ve stejnokrojích, v 60. letech byly oslavy více společenskou událostí či happeningem. Dokládá to například fotografie z roku 1967, kdy v průvodu jdou mladí pracovníci podniku Svit ve společenském oblečení. „Vypadají, jako by šli na ples. Oslavy ukazují změnu ve společnosti v 60. letech i co se týče módy. Móda se stala společenským tématem nejen u žen, i muži jsou v motýlcích,“ uvedl Marek.

Májové oslavy ve Zlíně byly za baťovské éry svým rozsahem v republice ojedinělé. Podle Marka se ve 30. letech v dobovém tisku psalo o až 100 tisících účastníků. Do oslav se zapojilo všech asi 20 tisíc zaměstnanců baťovských závodů, také obyvatelé města, příbuzní a hosté. „Byla to velmi masová záležitost. V 50. letech to bylo jiné, do průvodu byli lidé vybíráni,“ uvedl kurátor.

Zlín coby podnikové město je podle Marka velmi dobře vizuálně zmapován. Uloženo je až 200.000 fotografií, část je jich digitalizována, především z baťovského období. Méně známé jsou podle Marka snímky z pozdější doby.

Výstava byla původně plánovaná na zimu 2020, ale přerušila ji opatření kvůli pandemii koronaviru. Nyní je jednou z doprovodných výstav zlínského filmového festivalu, který se bude konat na přelomu května a června. Výstava potrvá do 31. května, nabídne i ukázky z dobových filmů. Připravena je prohlídka výstavy s jejím autorem a také přednáška o filmové tvorbě v meziválečném Zlíně.

Reklama

Doporučované