Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji se loni po mnoha letech vyskytla trichofytóza skotu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Trichofytóza skotu je kožní onemocnění způsobené plísní, které je přenosné i na člověka. V lednu 2021 veterináři nákazu zjistili v chovu mléčného skotu na Zlínsku a v červnu ve velkovýkrmu skotu na Kroměřížsku.

Článek

Proti trichofytóze, která se u nakaženého skotu projevuje zarudnutím kůže a lysinami, existuje účinná vakcinace. „Chovatelé skotu by tohle neměli opomíjet, zvláště v období, kdy jsou zvířata ve stáji a kdy tam je zvýšená vlhkost, což jsou nejlepší podmínky pro pomnožování plísní,“ řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Díky přijatým mimořádným veterinárním opatřením se podle něj nákaza nerozšířila.

Preventivní očkování skotu proti trichofytóze doporučují veterináři především velkým chovatelům, protože spory původce nákazy přetrvávají v prostředí po mnoho let. „Pak se totiž může stát, že se najednou nákaza v chovu jakoby překvapivě objeví, ačkoliv chovatel žádná zvířata dlouhodobě nepřisunoval,“ uvedl Mahdalík.

Mezi další nákazy, které veterináři ve Zlínském kraji v roce 2021 zjistili, patřila trichinelóza u lišky, tedy choroba způsobená parazitem svalovcem. Dále to byla salmonela u nosnic v komerčním chovu. V prosinci prokázalo vyšetření u jezevčíka chovatele z Buchlovic na Uherskohradišťsku po kontaktu s divokým prasetem Aujeszkyho chorobu. Na stejnou nákazu, takzvanou pseudovzteklinu, letos v lednu uhynul jagdteriér majitele ze Zádveřic-Rakové na Zlínsku.

Reklama

Doporučované