Hlavní obsah

Zlatý střevíček zlínského festivalu dostane Pavel Zedníček, ve Zlíně vyrůstal

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Herec Pavel Zedníček se ve Zlíně cítí jako doma a ocenění si váží. Ze své tvorby pro menší diváky vzpomněl například Chobotnice z II. patra, řadu pohádek či televizní pořady Malý televizní kabaret.

Článek

Pravdivost považuje za důležitou v tvorbě pro děti herec Pavel Zedníček. „Důležité je, aby to bylo pravdivé, aby se nic nevymýšlelo. Aby to bylo pravdivé a uvěřitelné, a ještě hezky koukatelné,“ řekl dnes na zlínském filmovém festivalu Zedníček. Pořadatelé festivalu se rozhodli jej letos ocenit Zlatým střevíčkem za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

Herec a moderátor je za ocenění zlínského festivalu vděčný. „Moc mě to potěšilo, už z toho důvodu, že jsem tady doma, že jsem Zlíňák a dostanu to od Zlíňáků a mého rodného města, vyrůstal jsem tady. Takže se vracím domů a budu odjíždět se Zlatým střevíčkem,“ uvedl Zedníček.

Zdůraznil důležitost zlínské kožařské průmyslovky, kterou studoval a kde navštěvoval dramatický kroužek. Díky tamním pedagogům se dostal k hereckému povolání, studoval poté JAMU. „Děkuji kožařské průmyslovce za to, že tady můžu stát a že dostanu Zlatý střevíček. Tam to všechno začalo,“ uvedl Zedníček.

Ze své tvorby pro menší diváky vzpomněl například Chobotnice z II. patra, řadu pohádek či televizní pořady Malý televizní kabaret, kde vystupoval s Jitkou Molavcovou, Josefem Dvořákem nebo Jiřím Lábusem.

Dvaasedmdesátiletý herec se do Zlína vrací. „Měl jsem tady donedávna rodiče. Mám město spojené s kamarády ze školy. Jezdím si sem taky pro slivovici ke kamarádovi. Zlín se hodně proměnil a k hezkému, jen mě mrzí, že se ještě neopravilo Velké kino,“ uvedl herec. Na projekce ve Velkém kině chodily tisíce dětí včetně Zedníčka.

Herec nyní natáčí seriál Pálava, v létě by měl natáčet další sérii seriálu Einstein a dětský televizní pořad s kuchařem Servácem. Ocenění Zlatý střevíček převezme na dnešním večerním zahajovacím ceremoniálu. Druhým oceněným je letos Karel Heřmánek, který dostane Zlatý střevíček na závěrečném galavečeru.

Zlín Film Festival začal dnes, potrvá do 1. června. Je největším a nejstarším festivalem svého druhu na světě. Letošní 62. ročník nabídne 276 snímků ze 49 zemí.

Reklama

Doporučované