Hlavní obsah

Co se bude dít s očkováním od 1. února? Jsou dvě varianty, řekl Havlíček

Foto: Shutterstock.com

Jak se bude po 1. únoru očkovat? Vláda to ještě řeší.

Reklama

Premiér Andrej Babiš v pátek řekl, že považuje za zbytečné, aby se rezervační systém otevřel pro všechny lidi v Česku.

Článek

I když premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek v mluvil o tom, že je zbytečné, aby od 1. února byla registrace na očkování proti covidu-19 pro všechny Čechy, podle vicepremiéra Karla Havlíčka se ale řeší ještě dvě varianty.

Havlíček, který je ministrem průmyslu a také ministrem dopravy, v neděli v pořadu Partie televize Prima uvedl, že možná bude registrace probíhat podle plánu.

Jenže v takovém případě by lidé následně čekali na termín očkování. Ten by dostali až poté, co přijde do Česka potřebné množství vakcín proti koronaviru.

Druhou variantou podle Havlíčka je, že se registrace na nějakou dobu přeruší. „Na několik měsíců,“ upřesnil Havlíček. Obnovily by se, až by v Česku byl potřebný počet vakcín proti covidu-19.

Babiš přitom už v pátek řekl, že považuje za zbytečné, aby se rezervační systém otevřel pro všechny lidi v Česku. Vysvětlil to tím, že v prvním čtvrtletí se pravděpodobně nedostane na očkování lidí mimo preferované skupiny.

A podobně v pátek mluvil také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Připustil, že 1. února zřejmě dostanou možnost se k očkování zaregistrovat jen lidé starší 65 let, chronicky nemocní a vybraná povolání, se kterými vakcinační strategie počítá přednostně.

„Je jasné, že lidé mimo nejrizikovější skupiny se dostanou na očkování až pravděpodobně v dubnu a dále,“ uvedl k tomu Babiš.

Havlíček se v nedělní debatě s předsedkyní opoziční TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou věnoval také fungování registračního systému pro očkování proti koronaviru. Jeho spuštění v pátek provázely problémy, kdy se zpožďovaly registrační textové zprávy a systém byl chvílemi nedostupný.

Pekarová Adamová kritizovala, že systém během prvního dne často padal. Vadí jí také, že lidé si musí volné termíny hlídat sami.

„Celá řada očkovacích center není ještě do systému napojena. Komunikuji s jedním ze Zlínského kraje, který včera ještě nebyl připojen. Nemohli tak zvát lidi k očkování,“ uvedla Pekarová Adamová.

Ministr Havlíček ovšem odmítl, že by systém nefungoval.

Reklama

Doporučované