Hlavní obsah

Registrace na očkování už nebude závod v klikání. V pátek se systém mění

Foto: shutterstock/Koldunov, Shutterstock.com

Nově by měly začít SMS zprávy s kódem PIN2 nutným k rezervaci termínu chodit seniorům až ve chvíli, kdy se uvolní termíny. (ilustrační snímek)

Reklama

Od pátku by měli zaregistrovaní senioři dostávat druhý PIN až ve chvíli, kdy se uvolní termín na očkování v jejich okolí. SMS zpráva s kódem tak bude sloužit i jako upozornění na volnou kapacitu.

Článek

Tento pátek, tedy týden po spuštění registrace nejstarších seniorů na očkování proti covidu-19, dojde k důležité změně v systému rezervace konkrétního termínu.

Dva ze tří seniorů nad 80 let, kteří jsou v současnosti zaregistrovaní, stále nevědí, kdy vakcínu dostanou. Jedná se asi o 100 tisíc lidí. Ocitli se v situaci, kdy jim (nebo jejich příbuzným) nezbývá než sledovat webovou stránku Centrálního rezervačního systému a „číhat“, zda nepřibyly nové termíny na očkování.

A právě toto by se mělo od pátku změnit.

Klíčová změna spočívá v tom, kdy senior obdrží kód PIN2. V současnosti PIN2 získávají všichni senioři hned poté, co se zaregistrují. PIN2 jim slouží jako klíč k otevření rezervací konkrétního termínu. Mohou díky němu nahlížet do systému, zda jsou volná místa. Vzniká tak ale zároveň soutěživé prostředí, ve kterém vyhrává, kdo dřív přijde.

Tomu nový systém zamezí. Nově budou zaregistrovaní senioři dostávat PIN2 až ve chvíli, kdy se uvolní kapacita. SMS s PIN2 tedy nově bude sloužit i jako upozornění pro zaregistrované seniory, že se pro ně uvolnil termín. Kdo druhý PIN nedostane, nebude mít do této části systému přístup.

Informaci Seznam Zprávám potvrdil Lukáš Trnka, vedoucí oddělení komunikace a marketingu Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Jde o vládní agenturu, která se stará o vládní systémy a v jejímž čele stojí vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

„Už to nebude souboj v rychlosti klikání, ale zaregistrovaní budou vědět, že na 99,9 procenta na ně čeká volný termín na očkování,“ vysvětluje Lukáš Trnka a dodává, že jde o informaci „přímo z kuchyně“, o které na vládní úrovni budou chtít informovat.

Starší budou mít přednost

Podle Trnky budou zaregistrovaní senioři dostávat SMS zprávu s PIN2 také podle toho, jak jsou staří. Tedy že 90letý senior dostane SMS s kódem, a tedy možnost přihlásit se na volný termín očkování dříve než například 85letý senior. „Starší budou mít přednost,“ shrnuje Lukáš Trnka.

SMS zpráva by také měla informovat pouze na uvolněnou kapacitu v blízkosti bydliště seniora – nebo později kohokoli registrovaného. Podle vedoucího oddělení komunikace NAKIT by nemělo docházet k situaci, kdy 90letý senior z Mostu dostane SMS s informací, že se může registrovat, ve chvíli, kdy se uvolní pouze místo v Ostravě.

„Zaregistroval se v Mostu, a tím pádem bude čekat, až se uvolní kapacita v Mostu,“ vysvětluje Lukáš Trnka.

Ale pozor. Registrovaní senioři, kteří už mají SMS zprávu s PIN2, se budou muset i nadále zkoušet do systému aktivně přihlašovat a hledat termín. Právě to kritizují organizace pečující a pomáhající seniorům.

„V tuhle chvíli je to pro seniory velmi stresující situace. Každý den by se měli senioři 80 plus jít podívat na web nebo zatelefonovat nám a zjistit, jestli v místě, které preferují, se neobjevily nějaké volné termíny. Nefunguje to podle nás tak, jak by mělo,“ popisuje Jiří Hrabě, ředitel organizace Elpida.

Podle posledních dat, která zveřejnila Chytrá karanténa na Twitteru, bylo v pondělí zaregistrováno 159,3 tisíce seniorů, termín má jen přes 51 tisíc z nich.

Reklama

Doporučované