Hlavní obsah

Řehoř Samsa tančí. Dekkadancers vytvořili choreografii podle Kafkovy Proměny

Nejsilněji působí groteska, ze které mrazí, říkají Dekkadancers.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Představení inspirované nejznámějším textem Franze Kafky uvádí Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Tanečníkům v něm propůjčil hlas Jiří Lábus.

Článek

„Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz,“ začíná nejznámější Kafkovo dílo. Pro Malou scénu Divadla J. K. Tyla si ho vybrali Dekkadancers. Volné uskupení především tanečníků Národního divadla vedou v současné době choreografové Ondřej Vinklát a Štěpán Pechar.

V jevištní podobě Proměny pracují s různými podobami čtenářovy interpretace. Absurdní epizoda s obludným broukem se mění ve vzpomínku a potom ve velmi realistickou přítomnost. Tanec doplňují citace z textu povídky v podání herce Jiřího Lábuse.

V oblasti moderního tance patří Dekkadancers k velmi výrazným souborům. Společně vytvořili několik úspěšných inscenací, jako je například Žena za kultem nebo Poslední večeře.

Rozhovor s choreografy si můžete pustit v úvodním videu.

Interview je součástí týdeníku Kultura Terezy Willoughby, celý pořad najdete níže.

Kultura Terezy Willoughby: Dekkadancers vytvořili choreografii podle Kafkovy Proměny. Nový film známého režiséra Radima Špačka vypráví příběh československé basketbalové reprezentace. A o čem mluví stárnoucí ženy u čaje?Video: Tereza Willoughby, Tomáš Dusil

Reklama

Související témata:

Doporučované