Hlavní obsah

Řek zůstal u požáru, aby zachránil svého otce a domácí zvířata. Pořídil přitom děsivé záběry

Řek zůstal u požáru, aby zachránil svého otce a domácí zvířata.Video: Klára Galová, Reuters

 

Reklama

Řecký premiér Alexis Tsipras v pondělí navštívil obec Mati, která byla nejhůře zasažena velkým požárem, jenž před týdnem zdevastoval oblast východně do Athén. Na místě se setkal s hasiči, poškozenými lidmi a policisty.

Článek

„Dnes jsem navštívil místo tragédie. Cítím obrovský smutek, ale také obrovskou úctu k lidem, kteří se pustili do nerovné bitvy s plameny,“ napsal předseda řecké vlády po návštěvě obce Mati na Twitteru. Katastrofa si podle dosud známých údajů vyžádala 91 obětí, dalších 25 lidí se stále pohřešuje. Tsiprasova vláda čelí kritice opozičních stran i obyvatel poznamenaných oblastí. Na požár údajně reagovala pomalu a neměla připravený evakuační plán.

Premiér Tsipras přijal minulý týden za katastrofu plnou politickou odpovědnost a slíbil řadu opatření, která by v budoucnu měla podobné tragédii zabránit. Patří mezi ně například tvrdý postup proti nelegální výstavbě domů mezi zalesněnými oblastmi. Ta podle úřadů přispěla k šíření požáru.

Zatímco Tsipras kritiku přijímá, starosta nejhůře zasažené oblasti Evangelos Bournous ji nebere v potaz. „Mluví se o evakuačním plánu. Jak může být realizován evakuační plán v zástavbě stojící mimo město bez jakýchkoliv prostor ke shromáždění?“ uvedl s tím, že na jakýkoliv systematický útěk plameny postupovaly příliš rychle.

Ničivý požár v Řecku poničil více než dva tisíce domů, přičemž polovinu z nich bude potřeba zbořit. S odkazem na řecké úřady o tom informovala americká televizní stanice ABC. Domy, které jsou v dezolátním stavu, teď na dveřích mají rudé „X“. Jedním z takových stavení je i dům, který patří rodině Gkikasových.

Ženu poslal do bezpečí, sám zůstal s otcem

Zatímco se mnoho Řeků při ničivých požárech evakuovalo, Konstantinos Gkikas z vesnice Neos Voutzas zůstal. Důvodem byl jeho 87letý otec. Ten odmítal opustit svůj domov, ve kterém bydlely už tři generace jeho rodiny a jenž poskytoval zázemí 69 domácím zvířatům.

Gkikas poslal svou ženu s dětmi pryč, aby ničivému požáru unikly. Sám ale na místě zůstal. Poté, co svého otce spolu se zaměstnancem statku odvedl do izolovaného sklepu, snažil se Gkikas před plameny zachránit zvířata.

„Viděl jsem koťata, tak jsem otevřel dveře, vzal jsem dvě z nich a dal je dovnitř. Když jsem chtěl vzít další, které šlo jiným směrem, vítr mi zabouchl dveře,“ popsal Gkikas sled událostí agentuře Reuters. V té chvíli zjistil, že nemá klíče, a je tak uvězněný na zahradě, již v rychlém tempu pohlcovaly plameny.

„Snažil jsem se najít klíče, plameny přicházely a já jsem cítil ten žár. Poblíž byl kyblík s vodou pro kočky. Odložil jsem telefon, vzal kyblík a polil se vodou. Během pár minut jsem byl zase suchý,“ vzpomněl si Gkikas.

Oheň se však nebezpečně přibližoval, a tak Gkikas zavolal zaměstnance, jenž se s otcem skrýval ve sklepě, aby mu otevřel. Jakmile byl Gkikas uvnitř domu, snažil se zachránit svého psa, kterého plameny uvěznily v garáži. Nebyl však úspěšný.

Při požáru zahynulo i několik hus, přes 40 holubů, kuřata a další zvířata. Přežily jen tři kočky – dvě zachránil Gkikas, další se zachránila sama včasným útěkem.

Přestože se z domu, který byl budován po několik generací, staly trosky, Gkikas ho opustit neplánuje. „Opravíme to. Pomalu,“ řekl agentuře. „Určitě si pořídíme další zvířata, protože moje děti je měly a mají rády.“ Jak ale dodal, on sám, jeho žena i děti zůstávají v šoku ze ztráty domova a jeho zvířecích obyvatel.

Reklama

Doporučované