Hlavní obsah

„Řekněte všem…,” uslyšeli z reproduktoru. Pak Komarov zemřel. Sojuz 1 se zřítil k zemi

Před padesáti lety zemřel ruský kosmonaut Vladimir Komarov.

 

Reklama

Let, který skončil první smrtelnou nehodou v historii kosmických letů s lidskou posádkou. Jediný kosmonaut na palubě Vladimir Komarov zahynul po jednodenním letu 24. dubna 1967 při návratu na Zemi.

Článek

Loď s jediným kosmonautem na palubě odstartovala 23. dubna. Jednalo se o první let v rámci sovětského kosmického programu Sojuz. Vladimir Komarov zahynul při návratu přistávacího modulu na Zemi.

Sojuz nikdy nebyl úspěšně otestovaný při nepilotovaném letu. Na všech předchozích se totiž vyskytly problémy. Ty začaly i při ostré cestě, kdy se krátce po startu neotevřel jeden sluneční panel. Dodávky elektrické energie pro systémy kosmické lodě se tak snížily. Při čtvrtém oběhu selhala i palubní klimatizace a Komarov začal mít problémy s ovládáním stroje. Poté, co byl nad tehdejším Sovětským svazem naveden na sestupnou dráhu, se mu neotevřel hlavní padák kvůli problému s tlakovým senzorem.

Záložní se mu při manuálním otevření zamotal, což vedlo k nekontrolovatelnému pádu. Komarov zemřel při dopadu na povrch východně od města Orsk. Kabina po dopadu shořela, stejně tak všechny přístroje, které zaznamenaly poslední vteřiny Komarovova života.

Už před startem odhalili konstruktéři na Komarovově lodi 200 chyb. Vládní představitelé si ale start vynutili, aby Sovětský svaz udržel vedení před Spojenými státy v dobývání vesmíru.

Reklama

Související témata:

Doporučované