Hlavní obsah

Řekni, že odvoláváš. Hana Zagorová o pětihodinových výsleších po podpisu Několika vět

Hana Zagorová v divadle Sklep vzpomíná, jak právě tady před 30 lety podepsala Několik vět. Jde o jedno z jejích osudových míst, kam vzala štáb pořadu Moje místa.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Byla největším úlovkem na mém petičním aršíku,“ říká režisér a producent Ondřej Trojan o Haně Zagorové, která před třiceti lety v divadle Sklep podepsala petici upozorňující na nedodržování lidských práv. Právě tam na tehdejší události zavzpomínala pro pořad Moje místa.

Článek

Zpívala Diskohrátky a Maluj zase obrázky, byla zasloužilou umělkyní. Už to, že se ocitla mezi partou svérázných divadelníků, možná překvapí. „Já divadlo Sklep vždy obdivovala, chodila jsem na jejich představení a besídky, jejich členové David Noll a Tomáš Hanák mi napsali písničku Jako starý strom,“ vzpomíná Hana Zagorová v šatně legendárního divadla na pražské Dobešce.

Text Několika vět si přečetla před představením, pak ještě jednou. A podepsala. „Nebylo tam nic, co by slušný člověk nepodepsal,“ říká zpěvačka o petici, která požadovala propuštění politických vězňů, konec cenzury, neomezování práva shromažďovacího nebo svobodu náboženského vyznání.

Poté, co informace o podpisu devítinásobné Zlaté slavice zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa, začali pořadatelé rušit koncerty, rozhlas přestal vysílat její písničky a z televize jí volali, že pořady, které měla točit, změnily koncepci, takže bohužel… Nikdo Haně Zagorové napřímo neoznámil, že má zaracha.

„To mi řekli až později, když jsem byla na různých výsleších, kde mě přesvědčovali, abych podpis odvolala. ,Řekni‘ – všichni potentáti tykali – ,řekni, že sis to neuvědomila a že to odvoláváš!‘ Na to období nerada vzpomínám. Výslechy, které trvaly pět hodin, byly nepříjemné.“

Několik vět sepsal po svém návratu z vězení Václav Havel spolu s Jiřím Křižanem, Stanislavem Devátým a Alexandrem Vondrou v květnu 1989. Do podzimu petici podepsalo kolem 40 tisíc lidí. Jak důležitá byla podpora nejpopulárnější zpěvačky, shrnul publicista Jan Rejžek, který také petici rozšiřoval: „Znám lidi, kteří ten text odmítli z důvodu, že s komunisty se nedá diskutovat a text nepodepsali. Takový zvláštní druh alibismu,“ vzpomíná Jan Rejžek a tvrdí, že známá jména pod peticí odbourala strach u mnoha lidí. „Když to podepsala Zagorová, tak já taky,“ zaznívalo.

Zpěvačka podpis neodvolala a dodnes toho nelituje. Čím se plánovala živit? Jak reagovala na památný proslov předsedy ÚV KSČ Miloše Jakeše, ve kterém zaznělo, že „Hana Zagorová je milá holka“ a „žádnej z nás nebere takový platy“? A jak si pak zpěvačka užila vystoupení na demonstraci na Letné po boku svého někdejšího divadelního šéfa Jiřího Suchého? Podívejte se na video v úvodu článku.

V pořadu Moje místa, který TV Seznam v premiéře odvysílá v úterý 12. března od 20 hodin, nás Hana Zagorová pozve i na další osudová místa svého života a kariéry. Navíc o ní promluví mladí autoři jejích písniček Marek Ztracený a Radůza. Jako vždy budou následovat Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované