Hlavní obsah

Rekonstrukce hrobů na Olšanech vyvolala obavy z jejich poškození

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ruské velvyslanectví opravuje hroby vojáků Rudé armády na pražských Olšanských hřbitovech. Součástí oprav je výměna znaků na náhrobcích, sdělila ČTK mluvčí Správy pražských hřbitovů (SPH) Oldřiška Dvořáčková.

Článek

Rekonstrukci někteří lidé považovali za záměrné poškození hrobů. Policie i SPH poškození hrobů vyloučily.

Na sociálních sítích se objevily fotografie údajně poškozených náhrobků, na některých z nich chybí ornamenty odkazující na příslušnost zemřelých k Rudé armádě. Reagoval na ně například mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který „poškození“ hrobů odsoudil. Později se za omyl omluvil a uvedl, že šlo o plánovanou rekonstrukci. Ředitel hradní diplomacie a vládní zmocněnec pro dialog s Ruskem Rudolf Jindrák ČTK reakci Pražského hradu vysvětlil citlivostí tématu památky Rudé armády. Česko-ruské vztahy v poslední době poznamenala například otázka odstranění pomníku sochy sovětského maršála Ivana Koněva, na které Rusko ostře reagovalo.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk ČTK řekl, že podezření na poškození hrobů na místě prověřila policejní hlídka, spáchání nedovoleného činu nezjistila. Pracovníci hřbitova podle něj potvrdili, že jde o plánovanou rekonstrukci a hroby nebyly poškozeny.

„Na čestném pohřebišti rudoarmějců na Olšanských hřbitovech probíhá od loňského roku plánovaná rekonstrukce náhrobků padlých, kterou se souhlasem SPH a odboru památkové péče magistrátu hlavního města Prahy realizuje ambasáda Ruské federace,“ uvedla Dvořáčková. Na konci loňského roku podle ní byla zahájena také výměna znaků na náhrobcích. „Zhotovitelská firma v rámci těchto prací zřejmě vinou nedbalosti svých zaměstnanců ponechala při technologické pauze na místě některé již vyměněné znaky a, jak bylo zjištěno, také nářadí,“ vysvětlila okolnosti, které vedly některé lidi k podezření na poškození hrobů. Nářadí i měněné znaky podle ní v neděli večer zajistila policie a předala zaměstnancům SPH. „K žádným škodám či úmyslnému poškození náhrobků nedošlo,“ dodala mluvčí. Záležitost podle ní správa hřbitovů s dodavatelskou firmou řeší.

Na Olšanských hřbitovech je pochováno několik set rudoarmějců. Někteří padli při osvobozování Prahy či jejího okolí, další zemřeli na následky zranění v boji, nemocí či autonehod. U mnohých příčina úmrtí není známa.

Reklama

Související témata:

Doporučované