Hlavní obsah

Rekonstrukce: Jak Zeman chystal past na Sobotku a ten do ní odmítl vlézt

Mozaika setkání na Pražském hradě. Videozáznam z výbušné schůzky najdete níže v článku.

Reklama

Kromě mezinárodní ostudy má hádka prezidenta s premiérem faktický dopad: Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka už spolu vládní krizi řešit nemohou a nebudou.

Článek

Mezi Bohuslavem Sobotkou a Milošem Zemanem existuje vzájemné pohrdání minimálně už od roku 2003. Teď jejich konflikt jen otevřeně vyhřezl. Čtvrteční ostuda na Hradě, kde se v živém televizním přenosu před novináři pohádali, byla ovšem něčím, co česká politika dosud neviděla.

Je jasné, že ti dva se teď už spolu nemohou rozumně bavit, natož řešit další postup vládní krize. Jednání za ČSSD bude muset vést někdo jiný, budoucí premiér - tedy někdo z dvojice Milan Chovanec, nebo Lubomír Zaorálek.

Jak k nevídanému sporu Sobotka-Zeman došlo? Přinášíme rekonstrukci událostí, které vygradovaly hradní blamáží.

Spor o výklad ústavy

Premiér Sobotka opravdu původně plánoval, že prezidentovi ve čtvrtek odpoledne demisi vlády přinese. Šéfka jeho sekretariátu Běla Hejná poslala ve středu ráno na Hrad žádost o přijetí s tímto programem.

Situace se poněkud změnila ve středu večer, kdy se sešly špičky ČSSD v Lidovém domě. Předseda Bohuslav Sobotka se dozvěděl, že prezident se chystá přijmout demisi pouze premiéra jako osoby, ale zbytek vlády nechá dál žít.

Hrad si tento kreativní výklad ústavy dokonce nechal posvětit právní analýzou. Sobotka něco takového nemohl připustit, protože tím by v křesle ministra financí zůstal Andrej Babiš. Odstranění šéfa hnutí ANO je přitom hlavní cíl Sobotkovy riskantní operace s demisí.

Podle českých ústavních zvyklostí platí, že pokud premiér podá demisi, končí s ním celá jeho vláda. Sobotka se v obavě, že prezident Zeman nebude tento zvyk respektovat, rozhodl podání demise raději odložit. Na středeční noční schůzi v Lidovém domě to oznámil překvapeným kolegům ve vedení ČSSD.

Ve čtvrtek v sedm hodin ráno proto Sobotkův sekretariát odeslal na Hrad informaci o změně programu odpolední schůzky premiéra s prezidentem: S konkrétním vysvětlením, že Sobotka přijde pouze konzultovat aktuální situaci kolem vlády a představí návrh řešení vládní krize. A zároveň Zemana seznámí s analýzou nejasností kolem majetkových poměrů ministra financí Andreje Babiše.

Jenže Miloš Zeman už odmítl „formát" schůzky měnit. S poukazem, že si ranní změny programu nevšiml: „Sedm hodin ráno, to je, milý pane premiére, zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají...," vytkl později premiérovi, že pracuje ráno, zatímco na Hradě se ještě spí.

Připravená past

Prezident na Sobotku narafičil na Hradě past. Nechal slavnostní Trůnní sál, v němž prezidenti tradičně jmenují a odvolávají vlády, připravit na tradiční ceremonii. Redakce Seznam Zprávy o chystaném Zemanově plánu informovala jako první zhruba hodinu před samotnou akcí.

Několik lidí ve vedení ČSSD už v poledne také dostalo informaci, že prezident se chystá veřejně premiéra ponížit a vytknout mu, proč nepřinesl demisi, když se kvůli ní ohlásil. Z poznatků, které redakce nashromáždila, vyplývá, že důrazně radili Sobotkovi, aby se konfliktu vyhnul a raději demisi podal.

Marně, Bohuslav Sobotka byl připraven jít do nepříjemného střetu.

Prezident Zeman přivítal svého politického soka s tím, že je připraven přijmout jeho rezignaci: „Vážený pane premiére, dovolte mi, abych vám především poděkoval za práci, kterou jste vykonal v čele české vlády. A dovolte, abych vám popřál ve vašem budoucím životě, ať už politickém, nebo osobním, mnoho úspěchů, zdraví, štěstí a životní pohody. Bůh s vámi a na shledanou."

Záznam celé schůzky Zeman-Sobotka: Co si státníci navzájem řekli?Video: Seznam Zprávy

Lídr sociální demokracie Sobotka se ovšem ponižovat nenechal a do nastražené pasti odmítl vlézt: „Tato akce, která se odehrála na Pražském hradě, je skutečně zbytečná a znevažuje tuto vážnou chvíli. Myslím si, že jsme si to mohli odpustit. Ale bohužel, taková už je česká politika i v nejvyšších patrech," reagoval naštvaný premiér.

A ještě si rýpl do Zemanovy náklonnosti k Andreji Babišovi, jehož aféry prezident přehlíží: „Doufám, že si, pane prezidente, uvědomujete vážnost problému ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše a že tuto věc nebudete přehlížet a že ji nebudete ignorovat."

Reklama

Doporučované