Hlavní obsah

Rekonstrukce: Mlha, ve které zemřel prezident. Co se stalo u Smolenska?

Foto: Profimedia.cz

Trosky letadla, které 10. dubna 2010 převáželo do Smolenska polskou delegaci.

Reklama

Přesně před deseti lety došlo k tragické havárii polského vládního letadla u ruského Smolenska. Přinášíme rekonstrukci nehody z osudného 10. dubna 2010, při které zemřel prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí.

Článek

Časovou osu 10. dubna 2010 najdete pod textem níže.

Při nehodě letadla Tupolev Tu-154M na ruském vojenském letišti Smolensk-Severnyj zemřeli 10. dubna 2010 polský prezident Lech Kaczyński s manželkou Marií, nejvyšší velení ozbrojených sil, poslední prezident v emigraci Ryszard Kaczorowski, poslanci, senátoři a mnohé další osobnosti polského veřejného života.

Neštěstí otřáslo Polskem i světem a zemi nad Vislou změnilo. Polská politika se s následky havárie potýká dodnes. Po krátkém národním usmíření v době smutku se politické zákopy velmi rychle prohloubily a bratrovražednou polarizaci podpořila i řada konspiračních teorií a smyšlených hypotéz o atentátu.

Foto: Profimedia.cz

Trosky polského letadla Tu-154M.

Některé z nich, například tu o výbuchu termobarické bomby, dál šíří aktivní politici strany Právo a spravedlnost (PiS), která v zemi vládne od roku 2015. Hlavní tváří konspiračních teorií je exministr obrany Antoni Macierewicz, který na nejbližší dobu avizuje další vyšetřovací zprávu vlastní komise. O personálním složení komise, její činnosti ani rozpočtu se už ale delší dobu nic neví. Své teorie přitom Macierewicz v minulosti často měnil.

O atentátu nějakou dobu mluvil i bratr prezidenta Lecha Kaczyńského Jarosław, předseda PiS a nejmocnější muž polské politiky. Od roku 2010 nenosí jinou než černou kravatu a dlouhé roky promlouval každý 10. den v měsíci v centru Varšavy před podporovateli o „pravdě, která se blíží“. Takzvané smolenské měsíčnice skončily po 96 měsících 10. dubna 2018 odhalením varšavského památníku obětem neštěstí.

Foto: Profimedia.cz

Jarosław Kaczyński, v pozadí fotografie Lecha a Marie Kaczyńských.

Politologové svého času debatovali o „smolenské mytologii“ či „smolenském náboženství“. O obětech neštěstí se občas mluví jako o hrdinech padlých v boji, vznikly i desítky pomníků a stovky pamětních desek. Podle vícero průzkumů z posledních let věří verzi o atentátu či spiknutí setrvale zhruba čtvrtina Poláků. Letošní připomínku výročí komplikuje epidemie kororonaviru, která zhatila i plány na cestu polského premiéra do Smolenska.

Co se stalo 10. dubna 2010?

Zápisy v následující časové ose se opírají o tzv. Millerovu zprávu, tedy závěry polského vyšetřování nehody, publikované v červenci 2011, a také o dobové zprávy v médiích. Millerova expertní zpráva označila za příčinu havárie sérii chybných rozhodnutí polské posádky, její opožděnou reakci, špatné počasí a nedbalost dispečerů ruského letiště. Pro porušování pravidel a riskování v podobných případech se v polštině uchytil výraz „tupolevismus“ – podle typu letadla Tu-154M.

7. dubna 2010

10. dubna 2010 se měla v Katyni konat připomínka 70. výročí masakru polských důstojníků a inteligence sovětskou NKVD v roce 1940. Už 7. dubna byl na místě tehdejší premiér Donald Tusk, jehož vládní koalice Občanské platformy a Polské lidové strany kohabitovala s konzervativním prezidentem Lechem Kaczyńským. Do Katyně letěl Tusk vládním letadlem Tu-154M a na místě se setkal s ruským premiérem Vladimirem Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Premiéři Polska a Ruska v Katyni 7. dubna 2010.

10. dubna 2010 7:00

Na varšavském letišti Okęcie je připraven ke startu Tu-154M. Původně se mělo letět v 6:30, na konci března ale prezidentská kancelář změnila čas na 7:00. Prezident s manželkou však mají zpoždění a letadlo s polskou delegací nakonec odlétá až v 7:27. Na palubě je celkem 96 lidí, včetně posádky. Vojenská kontrarozvědka před třemi lety zveřejnila záběry z nástupu prezidenta a první dámy do letadla.

10. dubna 2010 7:15

Na ruském vojenském letišti Severnyj u Smolenska přistává letadlo Jak-40. Na palubě jsou novináři, kteří mají pokrývat Kaczyńského návštěvu v Katyni. Viditelnost na letišti byla kvůli nízké oblačnosti a husté mlze pod minimálním limitem, letadlo proto dostalo rozkaz pro manévr nezdařeného přiblížení, tedy přelet a vyčkání na zlepšení podmínek. Polský Jak-40 ale neuposlechl a přistál stejně. Viditelnost byla v tu chvíli 500 metrů.

10. dubna 2010 7:39

Počasí na letišti ve Smolensku se ještě zhoršilo, viditelnost je pouhých 300 metrů. Ruské letadlo Iljušin Il-76, které převáží automobily pro přepravu polského prezidenta, dostává rozkaz přistát na moskevském letišti Vnukovo. Informaci o husté mlze dostává posádka polského Tu-154M v 8:04.

Foto: Vitaly V. Kuzmin/CC BY-SA 4.0

Ruský Iljušin Il-76.

10. dubna 2010 8:17

„Barčo, snesla se mlha. Nevíme, kdy přistaneme,“ říká kapitán Tu-154M letušce. Ve stejnou chvíli si prezident satelitním telefonem volá se svým dvojčetem Jarosławem Kaczyńským. Mluví o zdravotním stavu jejich matky Jadwigy, která je hospitalizovaná v nemocnici.

10. dubna 2010 8:23

Posádka Tu-154M navazuje spojení s dispečerem letiště Severnyj ve Smolensku. Dostává informace o viditelnosti pouhých 400 metrů, tedy o 700 metrů méně, než vyžadují předpisy. „Podmínky pro přistání nejsou,“ říká dispečer. Polský kapitán děkuje a říká, že zkusí přiblížení, ale pokud pro přistání nebude počasí, vyčkají. Hned poté dostávají piloti Tu-154M od kapitána Jak-40 varování o nízké viditelnosti. Do kokpitu pak na okamžik přišli po sobě dva lidé, nejspíš velitel letectva a šéf protokolu prezidentské kanceláře. Dávají najevo znepokojení ze scénáře přistání na jiném letišti, což by znamenalo zpoždění.

Foto: Seznam Zprávy

Trasa polského letadla Tu-154M z Varšavy do Smolenska.

10. dubna 2010 8:32

Letadlo začíná s pokusným přiblížením, zpomaluje. O tři minuty později ve vzdálenosti 19 kilometrů od letiště dokončuje Tu-154M třetí zatáčku před přistáním a dostává od dispečera letiště Severnyj pokyn, že je v kurzu a že při dosažení výšky 100 metrů musí být okamžitě připraven provést manévr nezdařeného přiblížení. Letadlo se ve skutečnosti od kurzu o 65 metrů odchyluje. Tupolev také dostává druhé varování o špatné viditelnosti od posádky polského letadla Jak-40. Viditelnost na letišti je už pouhých 200 metrů.

10. dubna 2010 8:40

Letadlo řízené autopilotem pokračuje v přibližování a prudce klesá mlhou, navíc proti postupně zvedajícímu se svahu. Výšky 100 metrů dosáhl letoun ve vzdálenosti 2,4 kilometru od letištní dráhy. Ruští dispečeři o chybné pozici letadlo neinformovali. V kokpitu se opakovaně ozývá hlášení varovného systému TAWS o blízkosti terénu a signál „Pull up“ – přitáhni. V kabině od posádky zaznívá: „Nic není vidět!“ Piloti se snaží o proceduru nezdařeného přiblížení a zvednutí letadla, to už v tu chvíli ale kácí vrcholky stromů.

10. dubna 2010 8:41

Na záznamu z kabiny jde slyšet srážka s dalšími stromy. Druhý pilot křičí: „A k***a!“ Dál je slyšet jen hřmot a křik. Letadlo po nárazu do břízy o průměru 30–40 centimetrů přichází o levé křídlo, silně se naklání doleva a začíná samovolnou rotaci a vybočuje ze směru osy dráhy. Stačí ještě přeletět silnici a pak tvrdě ve vysoké rychlosti dopadá na záda několik set metrů před letištěm. Došlo k oddělení ocasní části, úplnému zničení trupu a na několika místech ke vznícení paliva. Trosky byly rozptýleny v délce několik set metrů, část se zaryla hluboko do hlíny.

Foto: MAK/RF

Takzvaná smolenská bříza.

10. dubna 2010 8:43

Na místo neštěstí se jako první dostali lidé z okolních dílen, někteří natáčí scénu na telefon. Krátce na to přijíždějí hasiči a vojáci a po nich i první polští diplomaté, kteří čekali na prezidentské letadlo na letišti. V 8:46 zprávu sdělili polskému ministerstvu zahraničních věcí. O tři minuty později se telefonem od diplomata přítomného ve Smolensku dozvídá nekonkrétní zprávu o havárii první novinář – Wiktor Bater z televize Polsat. Společně s novinářkou agentury Reuters míří od památníku v Katyni na místo nehody.

Foto: Profimedia.cz

Trosky letadla Tu-154M u Smolenska.

10. dubna 2010 8:57

Premiér Donald Tusk se od ministra zahraničních věcí Radosława Sikorského dozvídá o havárii letadla, kterou pravděpodobně nikdo nepřežil. Při třetím telefonátu si Tusk vyslechne seznam pasažérů, pláče. V 8:58 volá Sikorski předsedovi sněmovny Bronisławu Komorowskému, který podle ústavy v případě smrti prezidenta přebírá pravomoci hlavy státu.

10. dubna 2010 9:04

O tragédii se od Sikorského telefonicky dozvídá prezidentův bratr Jarosław Kaczyński. „Mám strašnou informaci. Došlo k tragické nehodě. Můžeme předpokládat, že nikdo nepřežil,“ říká ministr Kaczyńskému. Ten Sikorskému po krátké odmlce vyčte, že je to důsledek zločinné politiky vlády, která nenakoupila nová letadla. Kaczyński pak odjíždí navštívit do nemocnice matku Jadwigu, o tragédii ji ale neinformuje až do poloviny května. Předseda opoziční strany Právo a spravedlnost v nemocnici dostává léky na uklidnění a odjíždí do stranické centrály.

10. dubna 2010 9:06

Jako první polské médium informuje o neštěstí televize Polsat. O 17 minut později vydává zprávu o havárii agentura Reuters a o něco později ji potvrzuje Polská tisková agentura s odkazem na mluvčího polského ministerstva zahraničí. V 9:27 zazní zpráva poprvé ve vysílání veřejnoprávní Polské televize. Zprávy jsou ale často zmatené a protichůdné, liší se v počtu lidí na palubě i v počtu obětí. Na místo nehody se dostal a natáčel tam střihač Polské televize, který byl v době pádu letadla v hotelu poblíž letiště.

10. dubna 2010 9:54

Ruské úřady informují, že neštěstí nikdo nepřežil. Premiér Tusk míří z Gdaňsku do Varšavy a svolává mimořádnou schůzi vlády. Do hlavního města míří i předseda Sejmu Komorowski. V centrále strany PiS se schází poslanci, na místě je i Jarosław Kaczyński. Strana si rychle pronajala letadlo na let do běloruského Vitebsku.

10. dubna 2010 10:20

Smolenské úřady oficiálně potvrdily, že Lech Kaczyński zemřel. Ruský prezident Dmitrij Medveděv jmenuje zvláštní vyšetřovací komisi, v jejímž čele stanul premiér Vladimir Putin. U letiště přibývá novinářů, do areálu je ale armáda nepouští. Polská tisková agentura v 10:53 píše, že země ztratila v jednu chvíli celé velení ozbrojených sil. V letadle totiž letěl náčelník generálního štábu, velitelé pozemních sil, letectva i námořnictva, velitel speciálních sil i náčelník operačního velení. Kolem 13. hodiny začali jejich zástupci přebírat velení.

Foto: Profimedia.cz

V oblasti smolenského vojenského letiště byla od rána hustá mlha.

10. dubna 2010 11:30

V Katyni probíhají mše. Před prezidentským palácem ve Varšavě se začínají scházet lidé, pokládají u něj květiny a zapalují svíčky. Jsou v šoku a pláčou. Státní vlajka je spuštěna na půl žerdi. V Krakově se rozezněl zvon Zygmunt, který ohlásil týdenní státní smutek.

10. dubna 2010 12:10

Poprvé se objevuje skutečný počet obětí: 96. Číslo zveřejnily ruské úřady ve Smolensku. Letiště se mění ve velký krizový štáb. Na místo už míří polští vojenští prokurátoři. Předseda Sejmu Bronisław Komorowski ve 12:40 oznamuje, že přebírá povinnosti a pravomoci hlavy státu. Prezident Medveděv mu potvrzuje, že Lech Kaczyński zemřel. Ve Varšavě ve 13 hodin začala schůze vlády. Tusk pak oznamuje, že ještě dnes letí na místo neštěstí. Jarosław Kaczyński místo v letadle odmítl.

10. dubna 2010 14:30

Do Smolenska vyráží ruský premiér Putin, na místě se má večer setkat s polským protějškem Tuskem. Kolem třetí hodiny do běloruského Vitebsku vyráží z Varšavy letadlo s Jarosławem Kaczyńským. „Nemůžu se dát dohromady. Jarosław Kaczyński se drží, to pomáhá. Letíme do Smolenska,“ píše poslanec PiS Adam Bielan. Na letištní plochu ve Smolensku v tu dobu dorazily první dvě rakve, armáda stahuje do oblasti vojáky a zařízení. Na místo už míří vyšetřovatelé zřízené ruské komise.

Ruští vojáci na místě neštěstí.

10. dubna 2010 16:10

Agentura RIA Novosti vydává zprávu, že se podle neoficiálních informací našlo tělo prezidenta Lecha Kaczyńského. Krátce předtím se našla druhá černá skříňka Tu-154M, první se našla už ve 14 hodin. Ruský prezident Medveděv vyjadřuje Polákům soustrast a informuje, že v čele vyšetřovací komise bude premiér Putin. Těla se převezou do Moskvy, kde proběhne identifikace.

Foto: Profimedia.cz

Černé skříňky z Tu-154M.

10. dubna 2010 16:50

Letadlo s Jarosławem Kaczyńským dorazilo do běloruského Vitebsku, do 160 kilometrů vzdáleného Smolenska pokračuje delegace autobusem. Později padají obvinění na adresu polské a ruské vlády z toho, že autobus schválně na hranicích i po cestě zdržovali milicionáři, aby na místo mohl premiér Tusk dorazit dříve než Kaczyński. Tusk z Varšavy vylétá do Vitebsku v 17:30, do Běloruska dorazil před 19. hodinou. Zatímco autobus s Kaczyńským jel kvůli ruské milici údajně rychlostí jen 30 km/h, Tuskova kolona ho ve vysoké rychlosti předjela a do Smolenska dorazila podstatně dříve.

10. dubna 2010 20:13

Vyfotografované a zabalené ostatky se transportují vojenskými vrtulníky do Moskvy. U některých byl pro identifikaci nutný test DNA, do Moskvy tak museli dorazit příbuzní. Na místě neštěstí už jsou premiéři Putin i Tusk a mnoho novinářů. Politici pokládají u trosek květiny, bledý Tusk na chvíli pokleká. Putin ho pak krátce objímá.

Foto: Profimedia.cz

Objetí Tuska s Putinem.

10. dubna 2010 20:30

Na místo už dorazil autobus s J. Kaczyńským, má ale problémy s vjezdem na letiště. Předsedu PiS vítá polský velvyslanec. Krátce na to Kaczyński identifikoval tělo svého bratra dvojčete a modlí se u něj. Z důvodů vyšetřování leží ostatky na stejném místě, na kterém se našly. Později se do médií dostala informace, že měl Lech Kaczyński utrženou paži. Tělo první dámy se podařilo identifikovat až druhý den v Moskvě, kvůli poškození těla a obličeje při tom pomohla bižuterie, oblečení a lak na nehty.

Foto: Profimedia.cz

Jarosław Kaczyński na místě neštěstí.

10. dubna 2010 21:05

Jarosław Kaczyński se na místě odmítá setkat s Vladimirem Putinem a žádá, aby mohl odvézt bratrovo tělo do Varšavy. Rusové to odmítají s tím, že jako prezidentovi mu náleží odpovídající státní pocty. Tělo do Polska přepraví 11. dubna. Šéf PiS míří ze smolenského letiště do blízkého hotelu a chystá se na návrat do Varšavy, opět přes Vitebsk. Domů dorazí ve čtyři ráno.

11. dubna 2010 15:03

Do Varšavy dorazila z Moskvy vojenským letadlem CASA rakev s ostatky Lecha Kaczyńského. Po ceremonii na letišti vyrazil smuteční průvod do prezidentského paláce v centru města. Po cestě se s prezidentem loučily v ulicích stovky tisíc lidí. S manželkou Marií byla hlava státu pochována v kryptě katedrály hradu Wawel v Krakově. Ve společnosti toto místo vzbudilo ostrou polemiku. Poslední oběti se kvůli složité identifikaci dostaly do Polska až 28. dubna. Později se ukázalo, že v několika případech došlo k záměně ostatků, konaly se exhumace a opakované pohřby.

Foto: Profimedia.cz

Ceremoniál po příletu rakve s ostatky Lecha Kaczyńského.

Reklama

Doporučované