Hlavní obsah

Rekonstrukce chaosu: Ženě odmítli test, tak koronavirus potvrdili soukromníci

Foto: Profimedia.cz

Testování na koronavirus mohou provádět jen pověřené instituce v čele se Státním zdravotním ústavem.

Reklama

Česko má v tuto chvíli jen několik potvrzených případů pacientů s koronavirem. Už nyní se ale ukázalo, kde mohou být slabé stránky boje s šířením nákazy a jak klíčovou roli hraje komunikace.

Článek

Česká republika měla od neděle pět potvrzených pacientů nakažených novým koronavirem a také zaběhnutý způsob, jak se nové případy oznamovaly.

Informace sděloval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a dostal je na základě testů Národní referenční laboratoře pražského Státního zdravotního ústavu.

Ve středu po ránu se to změnilo.

Ministr sice nejprve na Twitteru veřejnost ubezpečil, že u pěti už oznámených případů zůstává a nový nepřibyl. O dvě hodiny později ale stejná sociální síť přinesla oznámení pražského primátora Zdeňka Hřiba, které nešlo pochopit jinak: v Praze 6 máme šestý případ koronaviru.

Jak se to mohlo stát?

Podezření, že se během dovolené v Itálii nakazila novým koronavirem, nabyla maminka dvou žáků Základní školy Antonína Čermáka v Praze 6. Řediteli školy Petru Karvánkovi ve středu ráno oznámila, že se nechala sama otestovat v soukromé laboratoři a že je u ní vysoké riziko nemoci.

Ředitel zareagoval hbitě a zveřejnil zprávu na webu školy: „Dnes ráno se mi potvrdila informace, že jeden z rodičů dvou žáků naší školy byl pozitivně testován na koronavirus. Obě děti v pondělí a v úterý navštívily školu. V 9.00 chceme získat stanovisko hygieny hl. města Prahy a neprodleně budeme informovat o přijatých opatřeních.“

Foto: www.zscermaka.cz

Původní verze oznámení na stránkách školy.

Pražská hygienická stanice, která je obvykle tou institucí, jež má o takových případech bezpečný přehled, v tu chvíli o žádném nově potvrzeném případu onemocnění nevěděla. „Na místo jsme vyslali epidemiology, teď ale víc informací nemám,“ odpovídal na dotazy mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík.

Teprve pak se začaly věci uvádět na pravou míru.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (za TOP 09) sdělil, že šlo o o komunikační chybu ředitele školy. Toho svolaný štáb požádal o opravu oznámení. Oznámení primátora Hřiba pak na Twitteru uváděl na pravou míru ministr Adam Vojtěch.

Jak vyšlo najevo, rodina byla minulý týden o jarních prázdninách v Itálii, ale v oblasti, která není hlášená jako riziková. Pobývala v regionu Trentino, zatímco za místa epidemického šíření nového koronaviru jsou považovány Benátsko, Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna.

Když přišly potíže, obrátila se žena na Státní zdravotní ústav – jelikož ale nepobývala v rizikové oblasti, nedoporučili jí odborníci k testování.

Žena proto došla na jednu ze soukromých laboratoří. Ty však podle pravidel testovat koronavirus nemají. To je svěřeno už zmíněné Národní referenční laboratoři pražského Státního zdravotního ústavu, jejíž kapacita je 48 vzorků dvakrát denně. Tento týden ji posílily Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Nemocnice České Budějovice, Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakultní nemocnice v Motole.

Ověřování pozitivních testů dál provádí SZÚ a následně laboratoř v Berlíně. Až při potvrzení pozitivního výsledku ministerstvo s hygieniky informují veřejnost.

Po objasnění situace byla matka dvou dětí ze Základní školy Antonína Čermáka i s rodinou poslána do Nemocnice Na Bulovce, aby se dal udělat oficiální test.

Kam se obrátit

S dotazy okolo nového koronaviru se lidé mohou obracet hned na několik míst. Stále platí, že by se po návratu z rizikových oblastí neměli vypravit rovnou do čekárny u lékaře – ohrozili by tak své okolí.

V případě obav nebo nejasností ohledně šíření onemocnění COVID-19 se lidé mohou obracet na infolinky Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci jsou k dispozici denně na číslech 724 810 106 a 725 191 367.

Informace ale poskytují i krajské hygienické stanice.

„Rozhodně neplatí, že každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí COVID-19! Každý případ infekce koronavirem musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. daný jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění,“ upozorňuje ministerstvo na svém webu.

Ministr zdravotnictví nakonec chaos kolem událostí v Praze 6 využil k další osvětě.

„Prosím ještě jednou všechny občany, kteří přijedou ze severu Itálie, aby zůstali doma a kontaktovali telefonicky svého lékaře nebo hygieniky. Všechny hygieny zřídily pohotovostní čísla a jsou připraveny poradit. Je to ten nejbezpečnější postup,“ dodal šéf zdravotnictví.

V půl čtvrté odpoledne se pak příběh uzavřel.

Po testu v Nemocnici na Bulovce Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že test matky z Prahy 6 na nový koronavirus je skutečně pozitivní.

Šestý pacient – byť s několikahodinových odkladem – se stal skutečností.

Důležité zdroje informací

– doporučení a rady na stránkách Ministerstva zdravotnictví

– telefonní kontakty na krajské hygienické stanice

– aktualizovaná mapa s vývojem nákazy

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví v infografice vyvrací nejčastější mýty spojené s koronavirem.

Reklama

Související témata:

Doporučované