Hlavní obsah

Rekonstrukce radnice Prahy 10 má vyjít asi na 1,1 miliardy korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plánovaná rekonstrukce radnice Prahy 10 ve Vršovicích má vyjít na 1,1 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí městské části Jan Hamrník s odkazem na rozpočet, který je součástí dokončeného projektu oprav.

Článek

Městská část se podle něj snaží částku snížit. Opravy by podle dřívějších informací měly začít příští rok, hotovo má být v roce 2024. Náklady chce městská část z větší části uhradit z dotace ministerstva životního prostředí a z půlmiliardové bezúročné půjčky od pražského magistrátu. Cenu kritizovala opoziční TOP 09.

Rozsáhlý komplex ve Vršovické ulici byl postavený v 70. letech a je ve špatném stavu. V minulosti Praha 10 zvažovala, že svůj úřad přestěhuje jinam, ale minulé vedení městské části rozhodlo budovu opravit. Na podzim roku 2019 radnice vybrala projekční firmu Casua, aby připravila projekt opravy.

„Společnost Casua projekt dokončila a v současné době ho předává městské části,“ uvedl Hamrník. Dodal, že původně projekt počítal s náklady asi 1,23 miliardy korun, při předávání dokumentace se částka snížila na 1,1 miliardy. „Předávání projektu stále probíhá a městská část ve spolupráci s projekční společností hledá další úspory,“ sdělil mluvčí.

Náklady na rekonstrukci chce radnice podle dřívějších informací financovat zejména schválenou dotací od ministerstva životního prostředí a půlmiliardovou bezúročnou půjčkou od pražského magistrátu, kterou již město odsouhlasilo. Úspory na provozu by podle zástupců vedení radnice po rekonstrukci měly dosáhnout desítek milionů ročně. V době rekonstrukce se budou muset úředníci přesunout do provizorních prostor, stěhování má nastat letos na podzim.

Podle Hamrníka je však možné, že se s ohledem na delší předávání projektu a jeho úpravy termín stěhování posune. „Vzhledem k aktuální situaci nemůže být přesně známý začátek samotné rekonstrukce, a tedy ani stěhování,“ řekl. Dodal, že vedení radnice kvůli tomu zrušilo tendr, který úřad loni vypsal na náhradní prostory. „Jakmile bude možné aktualizovat harmonogram, dojde k opětovnému vypsání,“ dodal.

Plánovanou cenu kritizovala opoziční TOP 09, podle které vedení radnice původně hovořilo o ceně 970 milionů korun. „Po čtyřech měsících od odevzdání projektu a mnoha nezodpovězených dotazech se pak z médií dozvídáme, že rekonstrukce bude o dalších 130 milionů korun dražší, než kolik radní tvrdili v roce 2020 při schvalování půjčky na hlavním městě. Aniž by to zastupitelstvo schválilo, najednou zjišťujeme, že místo 970 milionů plánuje vedení městské části utratit za opravu 1,1 miliardy, a ještě u toho bezostyšně a populisticky tvrdí, že ušetřilo z částky 1,23 miliardy korun,“ uvedl předseda klubu strany v zastupitelstvu městské části Tomáš Pek. Informaci o ceně by podle Hamrníka mělo zastupitelstvo projednat na následujícím jednání příští týden.

Kromě toho Praha 10 plánuje úpravy okolí radnice a zvažuje, co s přilehlým kulturním domem Eden, který je již 17 let zavřený a chátrá. Ve hře je jeho oprava i zbourání. K řešení celého území vznikne urbanistická studie, radnice uvažuje i o bytové výstavbě na volných parcelách.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak situaci s budovou řešit. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, občanská sdružení a opozice ale tehdy projekt odsoudily jako předražený a nakonec z něj sešlo. Poté se zvažoval přesun radnice do nevyužívané strašnické školy.

Reklama

Doporučované