Hlavní obsah

Rekonstrukce Šlechtovy restaurace vyjde Prahu na 290 milionů

Foto: wikimedia

Šlechtova restaurace ve Stromovce prochází rekonstrukcí.

Reklama

Rekonstrukce Šlechtovy restaurace v Praze bude o 50 milionů korun dražší. Navýšení ceny oprav na 290 milionů korun nyní schválili pražští radní.

Článek

Oprava restaurace začala v roce 2017. V budoucnu se o památku bude starat městská firma Obecní dům.

„Došlo k navýšení ceny kvůli restaurátorským pracím, rozdělení celé stavby do etap a navýšení kapacity,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Doplnil, že původní celkové náklady akce včetně DPH a všech souvisejících projekčních a inženýrských činností byly určeny na 240 milionů korun od roku 2011.

Navýšení celkových nákladů je podle dostupného dokumentu nezbytné mimo jiné k dokončení přístaveb a zprovoznění plánovaných restaurací a cukrárny. V současné době se projekt upravuje podle požadavků společnosti Obecní dům.

V rámci první etapy prací se dokončují například úpravy barokního sálu, v němž bude obnovená štuková výzdoba a nově provedené malby, arkád v přízemí nebo grotty. Podle historického vzoru byla navržená i nová kamenná kašna. Restaurátoři obnoví i dochované původní pískovcové zábradlí.

Letos v červenci skončila také oprava prostoru před historickou budovou. Řemeslníci obnovili záhony a trávník, vybudovali automatický závlahový systém a odvodnili a zrekonstruovali mlatové a asfaltové plochy. Přibyly nové lavičky, koše a osvětlení.

Budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla od 19. století, naposledy ji vedl Antonín Šlechta, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna.

Objekt je nyní národní kulturní památkou, vlastníkem je hlavní město. Objekt dlouho chátral. Praha předala budovu ke kompletní rekonstrukci vybranému dodavateli v roce 2017.

V návaznosti na celkovou rekonstrukci bývalého rybníka ve Stromovce se uskutečnila v roce 2020 také oprava prostoru před restaurací, tedy parteru s květinovými záhony. Oválný ornamentální květinový záhon před průčelím budovy byl navržen dle historické podoby záhonu z období první republiky. Bylo zde vysázeno 13 506 kusů letniček a 30 růží na kmínku.

Reklama

Doporučované