Hlavní obsah

Rekonstrukce tragédie v Bohumíně: Nezvaný host a útěk před ohněm přes balkon

Foto: ČTK, ČTK

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 11 lidí.

Reklama

aktualizováno •

Přestože jsou policisté zatím opatrní v uvádění podrobností o sobotní tragédii v Bohumíně, při níž zemřelo 11 lidí, ze svědectví vyplývají nové detaily. Seznam Zprávy nabízejí rekonstrukci událostí z toho, co dosud zaznělo.

Článek

Jedenáct lidí tragicky zahynulo během sobotního požáru v jedenáctém patře panelového domu v Bohumíně. Oheň zřejmě úmyslně založil člen rodiny, která spolu s několika přáteli v plamenech zemřela. Policie ho v pondělí obvinila z vraždy.

V bytě v Nerudově ulici, který se později proměnil v hořící past, probíhala v sobotu večer narozeninová oslava. Kolem půl šesté večer ale dorazil údajný pachatel žhářského útoku. Podle svědků zazvonil u dveří, a když mu rodina otevřela, začal kolem sebe stříkat hořlavou látku a vzápětí ji zapálil. Potom vyšel před dům a sledoval tragický osud obětí. Policistům, kteří na místo dorazili, se k činu přiznal a nechal se v poutech odvézt.

Okamžitě po zapálení hořlavé látky se byt ocitl v plamenech. Z okna se začal valit hustý černý dým, sousedé zavolali hasiče.

„Operační středisko přijalo tísňové volání v sobotu 8. 8. 2020 v 17:47 a v průběhu následujících tří minut bylo k této události ohlášeno dalších cca 10 oznámení o požáru,“ informoval mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Dvě minuty po příjmu tísňových volání hasiči v čase 17:49 vyhlásili poplach profesionálním jednotkám ze stanic Bohumín (1× cisternový automobil, 1× automobilový žebřík), Karviná (2× cisternový automobil) a Orlová (1× cisternový automobil, 1× automobilový žebřík) a dobrovolným hasičům ze stanic Bohumín–Šunychl (1× cisternový automobil) a Bohumín – Starý Bohumín (1× cisternový automobil). Na místo byl vyžádán automobilový žebřík AZ 53 z Ostravy.

Během jedné minuty od vyhlášení poplachu jednotkám hasičů vyjely v čase 17:50 na místo jednotky ze stanice Bohumín, Karviná a Orlová.

V hořícím bytě mezitím lidé bojovali o život. Podle jednoho z obyvatel domu v bytě bydlela tříčlenná rodina asi s osmiletým chlapcem. Kromě příbuzných na oslavu přišly i děti sousedů z nižšího patra, chlapci si spolu hrávali.

Stanice Bohumín přijela na místo události jako první v čase 17:54 a hasiči ihned zahájili hasební zásah. Ve stejném čase je následovala jednotka dobrovolných hasičů Bohumín – Starý Bohumín. Třetí jednotka na místo události – stanice Orlová – přijela v čase 18:01.

Automobilové žebříky bylo možné použít až po řádném ukotvení, jinak by hrozilo převrhnutí vozu, informoval později ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček. Zároveň upozornil, že matrace, kterou hasiči nestihli nafouknout, je určena pro skok nejvýše z 23 metrů. Je tak otázka, jak by byla účinná pro padající z jedenáctého patra, které se nachází přibližně ve výšce 33 metrů.

Někteří stihli přelézt na vedlejší balkon

Zřejmě čtyři lidé si zachránili život tím, že přelezli na balkon vedlejšího bytu. Někteří však uvázli v jiném pokoji, ze kterého mohli hledat pomoc jedině v okně. Pět lidí z něj nakonec před plameny postupně skočilo dolů. Bylo 18:01. Amatérské záběry ukazují, jak se minimálně tři z nich do poslední chvíle drželi okenního parapetu. Podle informací MF Dnes mezi nimi byla i sedmnáctiletá dívka.

Do nafouknutí záchranné matrace v tu chvíli podle hasičů zbývaly desítky vteřin.

Od příjezdu prvních hasičů v tu chvíli uplynulo asi sedm minut. Někteří svědci mluvili o pomalém zásahu hasičů, kteří nestihli včas nafouknout matraci nebo vztyčit žebřík do 11. patra. Hasiči ale standardně zasahují nejdříve zevnitř budovy, uvedl ředitel Vlček. Tímto způsobem také zachránili i několik lidí z okolních bytů.

V 18:04 se na místo události dostavila jednotka dobrovolných hasičů Bohumín–Šunychl a o dvě minuty později dojela technika profesionálních hasičů z Karviné. Na místě se v tu chvíli nacházelo 6 cisternových automobilů a 2 automobilové žebříky s celkovým počtem 28 zasahujících hasičů.

„Počet zachráněných osob byl 9, počet evakuovaných v doprovodu hasičů byly 4 osoby, řada osob opustila bytový dům samovolnou evakuací,“ informoval mluvčí Popp.

V 18:30 hasiči požár lokalizovali a v 18:43 byl uhašen. Potom začalo vyšetřování. Na místo dorazil psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání přítomnosti akcelerantu hoření. Ten potvrdil, že k zapálení bytu posloužila rozlitá hořlavina.

Záchranáři ošetřili celkem 15 lidí, deset z nich včetně dvou hasičů zamířilo do nemocnice.

„Dva jsou umístěni na jednotce intenzivní péče ve velmi vážném stavu. Jeden z nich je napojen na plicní ventilaci,“ uvedla v pondělí ráno mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová. Zranění dalších dvou pacientů jsou méně závažná. „Nejsou v ohrožení života a jsou umístěni na běžném oddělení,“ dodala.

K neštěstí se ale začalo schylovat už dlouho před osudným večerem. Deník MF Dnes popsal rodinné události, které měly tragédii v Bohumíně předcházet. Muž, který přišel byt oslavenkyně zapálit, byl údajně otcem jejího snoubence.

Nepříjemný konflikt s tímto mužem řešila rodina už měsíc předtím. Na pláži Kališova jezera, kam se vydali koupat, jim podle zjištění MF Dnes pětapadesátiletý příbuzný vyhrožoval s pistolí v ruce. Jeho žena se po tomto incidentu odstěhovala ke svému synovi do bytu v Nerudově ulici.

„Před patnácti lety mu zemřel první syn, kterého srazil vlak. Zbláznil se, začal pít a byl několikrát trestaný, měl incidenty v restauracích a docházel k psychiatrovi,“ řekla MF Dnes matka dívky, která v sobotu slavila třicáté narozeniny a chystala se vdát za útočníkova syna. Matka se jako jediná z hořícího bytu zachránila a je v nemocnici. Zda sama, nebo ji vytáhli hasiči, zatím není jasné.

Nechutná dohra na internetu

Už během zásahu hasičů začala o neštěstí informovat média. Jeden ze svědků zřejmě nepravdivě informoval o tom, že v bytě bydlela romská rodina a že oheň zapálil Rom. Na internetu začali lidé psát rasistické vzkazy, kvůli kterým některé servery raději vypnuly možnost psát komentáře pod články.

Jedny internetové noviny, ve kterých se podle serveru Manipulátoři.cz opakovaně objevují rasistické a xenofobní články, publikovaly text, kde autor píše o zemřelých jako o „cikánech“, „škodné“ a „parazitech“. Případem se zabývá policie.

Bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) naopak uvedl, že se o Romy ve většině nejednalo.

„Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému. A z drtivé většiny se nebude jednat o žádné (menšinové) etnikum, byli to zástupci majority,“ řekl Bruzl.

Jeho slova potvrdila serveru Romea.cz také Jolana Šmarhovyčová z organizace Awen Amenca, která zjišťovala informace přímo v Bohumíně.

„Nájemníci vypáleného bytu nejsou Romové. Na oslavě ale byl údajně romský chlapec a žena Romka, proto většina tvrdí, že se jedná o romskou rodinu,“ uvedla pro Romea.cz Šmarhovyčová. „Rodina zemřelého romského chlapce se zhroutila,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované