Hlavní obsah

Rekonstrukce vadné insolvence: Jak snadno přijít o dobrý byznys

Strmý pád moravských mrazíren Mipl začal v roce 2008. Majitelé firmy, která do té doby měla 300milionové tržby a 50 zaměstnanců, hovoří o konkurzní mafii.

Reklama

Článek

Kdysi úspěšná firma Mipl je už osm let v insolvenci, přišla o všechen majetek.

Jenže teď přišel zásadní a v poměrech české justice málo vídaný zvrat: Olomoucký vrchní soud rozhodl, že brněnská soudkyně Eva Krčmářová, která úpadek řídila, tento případ neměla nikdy dostat. Takže je možné, že se celá kauza bude muset vrátit na samý začátek - o celých devět let zpět. Tedy do doby před vyhlášením insolvence. Připouští to například i současný předseda soudu Milan Bořek.

Miliardu budeme chtít po státu

Problém je, že majetek mrazíren už mají noví vlastníci - soudkyně Krčmářová už před lety souhlasila s jeho prodejem v dražbě.

„Jen hrubý odhad zisku, o který jsme přišli, je miliarda korun. Na kom ji teď můžeme chtít? Podle zákona bychom ji měli požadovat po státu," uvažuje Jan Kazík, právník a společník firmy Mipl.

Zástupci firmy Mipl říkají, že na nesprávné přidělení soudkyně Krčmářové upozorňovali už od roku 2011. Nikoho to ale nezajímalo.

Rozdělování případů jednotlivým soudcům se řídí rozpisem práce. Je závazný, aby se zachoval ústavní princip nezávislého přidělování případů. Ty tak soudcům „padají" podle předem stanoveného pořadí, aby se předešlo manipulacím. Například že by si někdo zařídil, že jeho žalobu bude řešit spřízněný senát.

Mrazírny v úpadku: rekonstrukce vadné insolvence.

Mimo pořadí a bez papíru

V příběhu Miplu ale tehdejší předseda brněnského krajského soudu Jaromír Pořízek ustanovil soudkyni Krčmářovou mimo tohle pořadí. Dokonce o tom ani neexistuje písemný záznam. Pořízek dnes svůj krok vysvětlit nemůže, zotavuje se po operaci. Dříve tvrdil, že to udělal kvůli rovnoměrnému zatížení soudců - tak, aby jeden neměl víc složitých kauz než jiní.

Každopádně Vrchní soud v Olomouci, který se případem mrazíren v lednu zabýval, to vidí jasně: Šlo o jasné porušení pravidel. „Tímto zásahem funkcionáře soudu do způsobu přidělení věci bylo porušeno právo dlužníka," rozhodl soud.

Majitelé firmy Mipl tvrdí, že vše zapadá do jejich názoru, který si utvořili už před lety: Že se stali obětí konkurzní mafie, která jim chtěla cíleně podnik sebrat. Říkají, že soudkyně Krčmářová tiše tolerovala, když soudem určený správce prodával majetek mrazíren pod cenou. Nebo když se ztratily dva tisíce mrazicích boxů, které měla firma v prodejnách po celé republice.

Krčmářová v minulosti vysvětlovala, že se vše odehrálo podle zákona. A že majitelé Miplu lžou. Navíc že všechny její kroky schválil vždy nadřízený vrchní soud. Případem se zabývala i policie, ovšem uzavřela ho s tím, že se nestalo nic trestného.

O Brnu víme, napsala tajná služba

Postava soudkyně Krčmářové je v tomto příběhu důležitá. Specialistka na insolvenční právo prochází mnoha spornými kauzami, které mají podobný scénář: Firma v úpadku si stěžuje na postup soudu, který ji připravil o zbytek majetku.

Tehdejší senátor Josef Novotný (SNK-ED) podobné případy před lety mapoval a nakonec označil Krčmářovou za členku insolvenční mafie. Soudkyně ho za to chtěla žalovat, ke sporu však nakonec nedošlo. Faktem je, že Krčmářové nikdo žádné zásadní pochybení nikdy nedokázal.

Každopádně v roce 2011 se brněnský krajský soud dostal i do zprávy Bezpečnostní informační služby. Jako místo, kde se s insolvencemi manipulovalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované