Hlavní obsah
Online

Přes 15 tisíc nakažených za den, virus se šíří nekontrolovaně v celém Česku

Foto: MZV

Semafor v novém vydání ze sobotního rána.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku poprvé překročil 15 000. Pátečních 15 252 případů nákazy překonalo zhruba o 300 dosavadní rekord ze středy.

Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené.

Premiér Andrej Babiš navrhl prezidentovi odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly po tom, co ho deník Blesk nafotil, jak před půlnocí na čtvrtek vycházel z restaurace na pražském Vyšehradě, která v tu chvíli měla být už dávno zavřená a i předtím mohla fungovat pouze přes výdejní okénko. Babiš vybral už i náhradu za Prymulu.

Prymula tvrdí, že žádné opatření proti koronaviru neporušil, a odmítl rezignaci, ke které ho vyzval premiér. Předseda vlády proto navrhl Prymulovo odvolání prezidentu Miloši Zemanovi, který ale rozhodnutí odložil na příští týden.

S nemocí covid-19 zatím zemřelo 1971 pacientů, za poslední týden počet vzrostl téměř o polovinu. V nemocnicích bylo ke čtvrtku 5044 nakažených, ve vážném stavu 751 z nich. Hospitalizovaných za poslední týden přibylo téměř o dvě třetiny, počet pacientů s intenzivní péčí stoupl o víc než třetinu.

Kde je kolik pozitivně testovaných

  • Sliby ministra Prymuly

    Měsíc od nástupu a den po nechtěném pádu ministra zdravotnictví Romana Prymuly je stále patrnější, že se mu během druhé vlny pandemie nedaří držet slovo a lidem nutná opatření prezentovat srozumitelně a důvěryhodně. Více v článku:

  • V Moravskoslezském kraji plošně testují celou nemocnici

    V Moravskoslezském kraji za pátek přibylo celkem 1536 nakažených nemocí covid-19. Je to dosud nejvyšší denní přírůstek, ve čtvrtek to bylo 1463 lidí. Od počátku pandemie dosud v regionu onemocnělo 24 720 lidí. Vyplývá to z údajů Chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Růst počtu nakažených nepolevuje. Stále narůstá počet testů, navíc jsme zahájili plošné testy v naší nemocnici Karviná-Ráj, kde se ověřují další diagnostické metody. Bohužel stále narůstá procento pozitivních v množině testovaných. To je špatná zpráva,“ uvedl Vondrák.

  • V Olomouckém kraji přibylo za pátek 934 případů

    Za čtvrtek bylo 886 nově nakažených případů, po zpětné úpravě statistiky uvádějí 897 případů. Rekordní nárůst byl ve středu, kdy přibylo 1307 případů za den, po korekci je jich 1312. Ministerstvo zdravotnictví eviduje k dnešnímu dni 14.713 případů od počátku epidemie.

  • Pardubicko hlásí skoro 500 případů

    Za 24 hodin v Pardubickém kraji přibylo 491 prokázaných nákaz koronavirem, což je zatím nejvíc za den. Od začátku pandemie testy prokázaly covid-19 u 7944 lidí. Vyplývá to z údajů krajské hygieny, statistika je k dnešním 8:00. Aktuálně je nemocných 4865 lidí. V přepočtu na 100 000 obyvatel v kraji je 930 nakažených. Nejvíc osob je na Chrudimsku, 1562. Následuje Pardubicko s 1391 pacienty. Na Orlickoústecku je teď 1089 a na Svitavsku 823 nakažených.

  • Zlínský kraj ruší oslavy vzniku Československa

    Radnice ve Zlínském kraji zrušily vzhledem k epidemii koronaviru a souvisejícím omezením plánované akce k oslavě vzniku samostatného Československa. Nahradí je většinou neveřejnými komorními pietními akty, řekli ČTK zástupci měst. Ve Zlíně se uskuteční jen tichý pietní akt bez přítomnosti veřejnosti. „Běžně bývá pietní akt za účasti hostů, politiků, veřejnosti a armády, která klade věnce,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

  • Na jižní Moravě přibylo rekordních 1733 případů

    V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin 1733 potvrzených případů onemocnění covid-19, což je doposud nejvyšší denní nárůst v kraji. Nově hospitalizovaných bylo osm lidí a devět lidí s touto nemocí zemřelo.

  • V Ústeckém kraji odhalily testy za pátek 1120 nakažených

    Podle údajů, které dnes aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví, jde o nejvyšší počet nových případů za jeden den od začátku pandemie. Dosud nejvyšší nárůst pozitivních testů zaznamenali hygienici ve středu, kdy jich bylo 1097. Už 145 lidí v kraji komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo, z toho 61 za posledních sedm dní.

  • Na hřbitov s rouškou, doporučují města před Dušičkami

    Některá města v Královéhradeckém kraji doporučují lidem, aby v období Dušiček při návštěvě hřbitovů nosili roušky. Některé hřbitovy budou mít prodlouženou otevírací dobu, vyplynulo z ankety ČTK. Den památky zesnulých připadá na pondělí 2. listopadu, hlavní nápor se očekává ve státní svátek 28. října a o víkendu 31. října a 1. listopadu.

  • Liberec v pátek napočítal rekordních 801 případů

    Podle údajů, které dnes aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví, bylo dosud maximem 647 pozitivních testů o den dříve. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty jde už v kraji o komunitní přenos, u 30 procent nakažených se nedaří najít zdroj nákazy. Komplikacím spojeným s covidem-19 už v kraji podlehlo 45 lidí, za posledních sedm dní jich bylo 18.

  • Ústřední vojenská nemocnice si vypomůže 50 vojáky

    Dosud nejvyšší armádní pomoc pro konkrétní nemocnici zamíří do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Do 3. listopadu v ní bude sloužit 15 vojáků ze 13. dělostřeleckého pluku Jince, 15 libereckých chemiků a 20 ze strakonického pluku. Na starosti budou mít pomocné práce.

  • Zlínsko hlásí za pátek rekordních 1198 případů

    Ve Zlínském kraji přibylo za pátek rekordních 1198 případů nákazy koronavirem, vyplývá z údajů Ministerstva zdravotnictví. Z onemocnění covid-19 se v kraji dosud vyléčilo 5657 lidí a 110 jich v souvislosti s onemocněním zemřelo. Ze čtyř okresů v kraji se momentálně šíří nákaza nejrychleji na Zlínsku, donedávna byl počet nakažených největší v okrese Uherské Hradiště. Zlínský kraj je v celkovém počtu nakažených na 100 000 obyvatel druhý mezi kraji. Více nakažených je jen v Praze, a to přes 2907 na 100 000 obyvatel.

    Z nemocnice v Uherském Hradišti píše deník náš reportér a tamní dobrovolník Jan Novák:

  • Na home office lidé pracují o pětinu míň. Ale je to lepší než na jaře

    Pokles produktivity práce zaměstnanců při práci z domova není tak velký jako na jaře, v průměru činí deset až 20 procent. Firmy, kde bylo zavedení home office alespoň trochu možné, se na tento způsob práce postupně adaptovaly. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Moore Czech Republic, podle které v prvních měsících pandemie klesla efektivita práce až o třetinu. Řada firem podle analýzy při očekávání druhé vlny pandemie investovala do nákupu lepšího hardwarového a softwarového vybavení.

  • Celé Česko je na semaforu červené

    Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů. Nově zčervenaly Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Babišův plán: Ve čtvrtek mít nového ministra

    Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo popsal, jaký má plán s nástupcem ministra Romana Prymuly. V úterý jím navržený kandidát navštíví prezidenta Zemana, ve čtvrtek by ho rád uvedl do úřadu. Otázka je, jak se zachová prezident. „Jistý si být nemohu, ale když jsem před schůzkou s prezidentem mluvil, tak mi sice říkal, že výměna podle něj není úplně vhodná, ale že akceptuje moje rozhodnutí. Když jsem za ním byl v Lánech, tak jsme se o tom už nebavili, jen jsem panu prezidentovi předal návrh na odvolání pana Prymuly a životopis nového kandidáta,“ řekl Babiš Právu.

  • Série rekordních pátků

    Páteční přírůstek je za tento den v týdnu rekordní počtvrté za sebou, čísla se před koncem pracovního týdne opakovaně zvyšují zároveň s rostoucím počtem testů. Jejich množství vůbec poprvé ve středu i ve čtvrtek překročilo 45 000, kolik jich laboratoře provedly během pátku, oznámí Ministerstvo zdravotnictví v sobotu vpodvečer.

  • Nejvíce postižené okresy a obce

    Nejvíc se v posledním týdnu nákaza šířila na Zlínsku, kde bylo za tu dobu potvrzeno zhruba 1004 případů na 100 000 obyvatel. Následují okresy Příbram s 936 nakaženými a Plzeň-jih s 929 případy na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Pod 300 má tento údaj jako jediný okres Cheb.

    Mapa všech obcí podle počtu nakažených:

Reklama

Hlavní zprávy