Hlavní obsah

Rekord ve Spojených státech: Nasdaq poprvé překonal 9000 bodů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Akcie ve Spojených státech včera pokračovaly v růstu na nové rekordy a technologický index Nasdaq poprvé překonal hranici 9000 bodů. K růstu přispěl optimismus z vývoje obchodních vztahů mezi USA a Čínou a posílení internetového prodejce Amazon.com po zprávách o vysokých tržbách v předvánočním období.

Článek

Index Dow Jones stoupl o 105,94 bodu, tedy 0,37 procenta, na 28 621,39 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 16,53 bodu, neboli 0,51 procenta, na 3239,91 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 69,51 bodu, čili 0,78 procenta, na 9022,39 bodu.

Obchodníci se vrátili na trh po vánočních svátcích. Trhy reagovaly na komentář Pekingu, že je v úzkém kontaktu s Washingtonem kvůli obchodní dohodě. Oznámení přišlo poté, co americký prezident Donald Trump mluvil o slavnostním podepsání první fáze obchodní dohody.

Zmírnění obchodního napětí mezi USA a Čínou vyvolalo na americkém akciovém trhu vlnu růstu na nové rekordy. Do konce roku zbývá jen několik dní a index S&P 500 již od počátku roku stoupl o 29 procent, což je nejvyšší roční růst od roku 2013.

Akcie Amazonu posílily o 4,5 procenta v reakci na zprávu společnosti Mastercard, že američtí spotřebitelé letos v předvánočním období více utráceli na internetu a tržby internetových obchodů stouply na nový rekord, napsala agentura Reuters.

Zmírnění obchodního napětí mezi USA a Čínou zvýšilo zájem investorů o rizikovější měny a pomohlo k růstu dolaru vůči jenu na téměř dvoutýdenní maximum. Dolar však oslaboval vůči většině dalších měn, včetně těch citlivých na vývoj zahraničního obchodu, jako australský a novozélandský dolar. Objem obchodování byl kvůli vánočním svátkům v některých obchodních centrech nízký.

Reklama

Doporučované