Hlavní obsah

Rekordní Kellnerův dar: bojujeme s virem, který změní svět

Foto: Výroční zpráva PPF

Vladimír Mlynář, člen představenstva PPF, na fotografii z výroční zprávy

Reklama

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nakoupila v Číně za 100 milionů korun zdravotnický materiál, který Česku při boji s koronavirem chybí. Chirurgické roušky, respirátory a testery chce věnovat jako dar českému státu. Vývoz z Číny ale musí vyjednat vláda.

Článek

„Materiál je zatím v Číně, postupně se naváží do skladu v Šanghaji a řeší se všechny potřebné papíry k vývozu,“ říká Vladimír Mlynář, ředitel PPF pro vztahy s veřejností.

„Takové množství dnes z Číny nelze vyvézt bez povolení. Domluvili jsme se s českým státem, že dopravu a vývozní povolení zajistí vláda,“ dodává.

Vladimír Mlynář

Ředitel PPF pro vztahy s veřejným sektorem

Za socialismu pracoval jako sanitář v nemocnici

Podepsal Chartu 77, spoluzakladatelem samizdatových LN

V letech 1994 – 97 šéfredaktor časopisu Respekt

Od roku 1998 členem Unie svobody

Byl ministrem v Tošovského vládě

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si postěžoval, že roušky a respirátory jsou úzkoprofilové zboží i v Číně. Jak jste se k nim dostali vy z PPF?

Čína teď vyrábí velké množství pomůcek, ale musíte se na tamním trhu umět pohybovat, abyste je získala. Situace na trhu je tam teď složitá, v Číně teď nakupuje celý svět a je ohromná převaha poptávky nad nabídkou. Navíc se objevují podvodníci a podobně.

V čem je PPF zvýhodněná?

PPF má v rámci společnosti Home Credit China možnost využít přibližně padesát lidí v nákupu, kteří se umí na čínském trhu pohybovat a prověřovat dodavatele. Díky tomu už máme nasmlouvaný materiál, o kterém jsme v neděli informovali v tiskové zprávě. Postupně to platíme a nakupujeme. Ale je to závod s časem. Realita je taková, že musíte platit předem a když chvilku zaváháte, přijde někdo jiný a zboží je pryč. Proto s tím také má český stát tolik problémů. Jen platba z Česka jde standardně do Číny den nebo dva. Abyste měla šanci uspět, musíte platit hned. I my jsme museli v rámci firmy zjednodušit rozhodovací procesy, neseme nemalé riziko

Součástí PPF je medicínská firma Sotio, která zdravotnický materiál standardně používá. Získali jste toto zboží i díky kontaktům Sotia?

Sotio má kontakty po celém světě a díky tomu jsme mohli minulý týden přivést z USA první pomoc v podobě 20 000 roušek, které teď dostávají praktičtí lékaři. Sotio také pomáhá odborně ověřovat důvěryhodnost dodavatelů. Nákup v Číně ale leží na bedrech Home Creditu. Kdyby v Číně roky nepodnikal, nemohl by teď tak pružně zareagovat. Jsme globální firma a to nám samozřejmě pomáhá. Respirátory a testery dnes chtějí všichni, na trhu je spousta různých druhů, dostupnost se pořád mění. My to, co nakupuje, rámcově konzultujeme s profesorem Prymulou (Roman Prymula, náměstek ministra – pozn. red.), respektive Ministerstvem zdravotnictví.

Kdy se pomůcky dostanou k českým zdravotníkům?

Ve skladu v Šanghaji je už dodávka pro první letadlo připravena. Dopravit to do Česka už musí český stát. Čekáme, až se české vládě podaří získat povolení na dopravu, což není jednoduché, a také vývozní povolení. Pak podepíšeme darovací smlouvu a materiál může odletět do ČR. Určitě ale bude trvat několik dnů, než se vše vyřídí.

Úřední proces necháváte na vládě? Nebylo by lepší, kdybyste se ho také ujali, když máte v Číně kontakty a zkušenost s úředními procesy?

Doprava je podle dohody věcí českého státu. Česká vláda teď potřebuje získat vývozní licenci a povolení k přistání letadel. Není to úplně snadné, doufáme ale, že je to otázka dnů. Vím, že lidé zoufale na respirátory čekají, volá a píše nám na PPF spousta lidí, ale realisticky nemyslím, že je možné očekávat, že se vybavení dostane k lékařům během dnů. V tuto chvíli nemáme v PPF ochranné pomůcky bohužel ani pro naše vlastní zaměstnance.

Kellnerova nabídka státu

120 tun zdravotnických pomůcek potřebných v boji s koronavirem

Z USA:

– 20 tis. ochranných masek

Z Číny:

– 1,8 mil. kusů chirurgických masek

– 1,7 milionu kusů respirátoru N95

– 20 tis. kusů Copan Flocked Swabs

– 30 tis. Liferiver testovacích sad

– 10 tis. Wondfo testovacích sad

Celková hodnota slibovaného daru: 100 mil. Kč

Nemohou vývoz nakonec zkomplikovat zhoršující se česko-čínské vztahy?

Mohou. V Číně více než jinde na svět platí, že si navzájem „pomáháme s přáteli“. Ale netroufám si říci, jak dalece ti, co dávají povolení, sledují mezinárodní politiku.

Nejde nám o PR

Jak se nápad na charitativní nákup zdravotnického materiálu v PPF zrodil?

Rozhodnutí, že nakoupíme pomoc pro Česko za sto milionů korun, udělal osobně pan Kellner, když si přečetl o problémech s dodávkami respirátorů. PPF je česká firma, skoro všichni lidé z vedení PPF žijí v Česku, tak nám logicky není jedno, co se tu děje. Koronavir je stav, kdy musí pomoci všichni, protože stát tu situaci evidentně sám nemůže zvládnout. Navíc, my jsme zvyklí pomáhat všude v zemích, kde podnikáme: pomáhali jsme v Česku po povodních, v Indonésii po výbuchu sopky, na Filipínách po zemětřesení, v Číně, když koronavir řádil tam…

Dosahoval někde objem pomoci ke stovce milionů korun?

Ne, ani zdaleka. Standardně pomáháme projekty v řádech milionů. Tohle je něco mimořádného a navíc u nás doma.

Není tento dar pro vás vítanou příležitostí jak si spravovat reputaci po skandálu s agenturou C&B Reputation Management, kterou PPF platila a která se snažila tajně ovlivňovat média a politiky, aby byli méně kritičtí vůči Číně?

Nezlobte se, tak to ale nebylo: nic jsme tajně neplatili, a agentura neovlivňovala „aby byl někdo méně kritický k Číně“. To je úplná blbost. A jestli myslíte, že teď pomáháme kvůli svému PR, tak to vážně ne. Lidi, kteří nás nenávidí a obviňují z kdečeho bez ohledu na fakta, nás budou určitě dál vykreslovat jako temnou stranu síly. To je bohužel realita postmoderního světa. Pomoci v kritické situaci, v jaké je dnes naše země, je podle mne normální lidská reakce. To vážně nemá s reputací PPF co dělat…

Kdy panu Kellnerovi – nebo vám dalším ve vedení PPF – došlo, že koronavirus je mimořádný problém s obrovským dopadem?

Že to bude globální problém a změní to byznys nejen v Číně, ale na celém světě, bylo jasné nejpozději v lednu, když Čína začala přijímat ta drastická opatření, aby zastavila šíření infekce. Svět je s Čínou dnes obchodně tak moc propojený, že bylo jasné, že to bude mít vliv na celý svět.

Složité období

Jak epidemie v samotné Číně poznamenala byznys Home Creditu?

V karanténě jsme měli v postižených oblastech tisíce našich zaměstnanců. Je to teď složité období. Určitě to vliv na byznys mít bude, ale jak velký, na to je ještě brzo. Ale my jsme zažili už několik krizí, naposledy krizi v Rusku. Zvládneme to.

Máte v PPF nějaké odhady škod, jaké koronavirus způsobí na globální ekonomice?

Myslím, že nikdo dnes neumí říci, jak velký to bude mít dopad. Chcete-li můj osobní názor, myslím, že svět, až tohle skončí, bude jiný: nejen ekonomicky, ale i politicky. A obavám se, že Západ nebude vítězem. Naopak se bojím, že to ve finále posílí Čínu, protože Západ se bude s koronavirem, s panikou, kterou teď kolem sebe vidíme, vypořádávat hůř. A že to ve finále oslabí západní demokracie. A to není dobrá zpráva.

Koronavirus změní svět

Jak to myslíte, že se svět změní a Západ nebude vítězem? Převálcuje podle vás osobitá čínská politická kultura západní liberální demokracii?

Tak zlé to snad nebude, asijský model společnosti je naštěstí do Evropy a obecně na západ nepřenosný. Konfuciánství, na kterém stojí Čína, není naše křesťanství. Naše tradice, zkušenost či hodnoty jsou úplně jiné než v Číně. Ale když se podíváte na dějiny, tak je zřejmé, že po šokových událostech se společnost nějakým způsobem vždy změní. A nebývá to bohužel směrem ke svobodě.

Takže jaká změna se podle vás dá čekat?

Nechci být pesimista, ale obavám se, že ve výsledku bude sílit volání po „efektivnější vládě“, která by si s problémem jako koronavir „poradila lépe“. Určitě posílí extrémy, levičácký aktivismus, antikapitalismus, nacionalismus a populismus různého druhu. Posílí názory odmítající globalizaci, a to jak zleva, tak zprava.

Evropská unie teď v krizi navíc v přímém přenosu předvádí naprostou nemohoucnost, tudíž budou asi sílit i dezintegrační tendence. Samozřejmě je šance, že by z toho mohlo povstat i něco pozitivního, to ale zatím moc nevidím. Určitě ale o tomhle tématu brzo vyjde spousta zajímavých knih, a třeba se ukáže, že se teď pletu. Teď to ale každopádně neřešme, teď se musí zastavit nákaza a obnovit normální svobodný život. To je to, o co se teď bojuje.

Reklama

Doporučované