Hlavní obsah

Rekordní množství Skotů je pro nezávislost

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté bojující za nezávislost Skotska zahájili v září pochod napříč zemí, který má samostatnost propagovat.

Reklama

Odhodlání získat nezávislost na Velké Británii se ve Skotsku stává nezpochybnitelným trendem. Vítězství „ano“ v případném referendu o nezávislosti potvrdil už devátý průzkum v řadě.

Článek

Nový průzkum agentury Ipsos Mori přinesl rekordně nejvyšší počet stoupenců nezávislosti na Spojeném království. Pokud by se uskutečnilo další referendum, pro odchod by se vyjádřilo 58 procent voličů, pro setrvání jen 42 procent.

Žádný předchozí průzkum nepřinesl tak jasný výsledek jako ten včerejší. Od června je to už devátý průzkum v řadě, který naznačuje vítězství stoupenců skotské samostatnosti. V těch předchozích by pro hlasovalo v průměru 54 procent lidí, opačně pak 46 procent.

Jak ale podotýká britská stanice BBC, výsledek je nutné brát s rezervou. Zatímco průzkum Ipsos Mori pro skotskou televizi vyšel ve středu, o víkendu se objevila konkurenční sondáž od firmy Savanta ComRes, která stoupencům nezávislosti přisoudila jen 53 procent.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová dala v minulosti jasně najevo, že o dalším referendu lze uvažovat tehdy, až odhodlání k samostatnosti získá výrazně více příznivců, než mělo před hlasováním v roce 2014. S její prací je přitom spokojená velká většina Skotů (72 procent). Přestože Sturgeonová je stoupenkyní nezávislosti, věří jí i stále více lidí, kteří hlasovali pro setrvání v království.

Velká nespokojenost naopak panuje s výkony Borise Johnsona v Downing Street, a to i mezi Skoty, kteří byli proti nezávislosti. Je proto možné, že se tato nespokojenost odrazila ve změnu jejich názoru na samostatnost.

Pro ni je i většina mladých lidí. Pro odtržení zvedlo ruku celých 79 procent Skotů ve věku 16 až 24 – mnozí z těchto voličů ještě v roce 2014 nemohli kvůli věku hlasovat. Pro setrvání ve Spojeném království je naopak většina lidí starších 65 let.

Důležitým faktorem může být i mizející rozdíl v názoru mužů a žen. Zatímco v roce 2014 hlasovala pro setrvání většina žen, nyní se poměr otočil a v průzkumu se vyjádřilo pro nezávislost více žen než mužů.

V září Sturgeonová oznámila, že plánuje zveřejnit návrh zákona o druhém referendu. Zákon by měl stanovit časový rozvrh i přesnou otázku, na kterou budou voliči odpovídat. Ministři skotské vlády se ale shodli, že do příštích voleb v květnu 2021 o něm není potřeba hlasovat.

Názor skotské veřejnosti na nezávislost může ještě výrazně ovlivnit výsledek nynějších jednání o postbrexitových vztazích mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím. Případné problémy způsobené takzvaným tvrdým brexitem by mohly skotskou touhu po nezávislosti značně posílit.

Reklama

Doporučované