Hlavní obsah
Online

O stovku pod rekordem. V Česku přibylo přes pět a půl tisíce nakažených

Třívteřinová výzva ministra zdravotnictví Romana Prymuly.Video: twitter.com/profesorPrymula

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V Česku ve středu přibylo 9544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. S prokázaným koronavirem dosud zemřelo 1172 lidí. Ve středu jich umřelo 35, v úterý o deset více a v pondělí 58, dosud nejvíc za jeden den. Za dnešek zatím v Česku přibylo 5560 nakažených novým koronavirem.

- V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 2678 pacientů s koronavirem. Stav 518 z nich je těžký. Fakultní nemocnice omezí plánované operace a péči. Kapacitu a lůžka, která se jim tak uvolní, mají připravit pro pacienty s covidem-19.

- Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly se bude muset původně plánovaný počet míst pro nemocné s koronavirem kvůli rostoucímu množství případů zdvojnásobit, lůžka mohou být i na stadionech nebo v halách. Premiér Andrej Babiš oznámil, že kapacita lůžek mimo nemocnice se začne budovat už tento víkend.

- Prosím vás všechny, zůstaňte doma. Ministr zdravotnictví Roman Prymula zveřejnil výzvu občanům, která má tři vteřiny.

Dění jsme sledovali i ve středu:

  • Více než pět tisíc nových nakažených

    Za dnešek zatím v Česku přibylo 5560 nakažených novým koronavirem. Je to asi o stovku méně, než ukazovaly srovnatelné údaje za středu. Ve středu padl rekord.

    Počet hospitalizovaných se za čtvrtevýšil na 2920. Úmrtí je 1218. Údaje zveřejněné Ministerstvem zdravotnictví platí k dnešní 18. hodině.

  • Lékařské fakulty UK zatím nemají informace k zapojení studentů

    Lékařské fakulty Univerzity Karlovy (LF UK) zatím nemají informace o tom, jak by mělo vypadat povinné zapojení studentů do pomoci ve zdravotnictví, které jim v souvislosti s epidemií koronaviru v pondělí uložila vláda. Podle zástupců fakult by se to mělo upřesnit asi v nejbližších dnech podle toho, jak pražský magistrát a kraje zmapují aktuální potřeby v nemocnicích. Vedení tří pražských fakult se již minulý pátek domluvilo na spolupráci s pražským primátorem Zdeňkem hřibem (Piráti). Tento týden fakulty úřadům předaly požadované seznamy studentů.

  • Ovoce a mléko půjdou místo do škol do potravinových bank

    Potraviny ze školních programů na propagaci zdravého stravování budou opět moci jít na pomoc potravinovým bankám, oznámilo dnes v tiskové zprávě Ministerstvo zemědělství. Bude se tak moci zachránit zboží až za 12 milionů korun, což znamená 413 000 kusů ovoce a zeleniny a 755 000 kusů mléčných výrobků. Tuto možnost dostali producenti již při jarní koronavirové vlně. Výrobky jsou nasmlouvané pro program kofinancovaný z evropských peněz, mají tak jít na spotřebu školákům. Protože jsou však školy kvůli protikoronavirovým opatřením zavřené, jídlo by se bez zásahu státu muselo vyhodit.

  • Kdo bude léčit u polních lůžek? Personál potřebujeme sami, zní z nemocnic

    Armáda postaví pro pacienty s covidem-19 polní nemocnici v pražských Letňanech. Kteří zdravotníci tam ale budou o nemocné pečovat, není jasné. Nemocnice personál potřebují na vlastních odděleních.

    Více v článku Daniely Přádové

  • Video: Uzdravený Čtvrtníček poslal vzkaz Klausovi a Šmuclerovi

    Oblíbený herec a bavič se zotavuje z koronavirové nákazy, která u něj měla těžký průběh. Podívejte se, jakou scénku sehrál během natáčení rozhovoru, který připravujeme do nového pořadu Terén Kristiny Cirokové.

    Více v následujícím článku

  • Praha dá radnicím účelovou dotaci dohromady 200 milionů korun

    Pražské městské části dostanou od magistrátu na školství, dopravu nebo zdravotnictví dotace v celkové výši 200 milionů korun. Peníze půjdou na 55 projektů a nejvíc peněz poputuje do školství. Přidělení peněz dnes schválili pražští zastupitelé. Letos vydal magistrát na chod radnic dohromady asi pět miliard korun a další peníze jim rozdělil na dotacích. Účelové dotace mají sloužit mimo jiné na vypořádání se s dopady opatření proti šíření koronaviru.

  • FN Plzeň otevřela v borském areálu urgentní interní příjem

    Nový urgentní příjem otevřela kvůli koronavirové pandemii v bývalé vojenské nemocnici v borském areálu plzeňská fakultní nemocnice. Denně specializované pracoviště s nepřetržitým provozem ošetří až stovky pacientů s plicními či jinými interními obtížemi nebo s podezřením na nemoc covid-19, uvedla vedoucí lékařka Jitka Mlíková Seidlerová. Nové pracoviště má zajistit příjem a ambulantní péči zejména lidem s náhle vzniklými závažnými zdravotními problémy.

  • Záložní lůžka kvůli covidu chce Vysočina mít v areálech nemocnic

    Záložní lůžka pro pacienty s nemocí covid-19 na Vysočině, pro případ vyčerpání kapacit nemocnic, převezmou hasiči do svých skladů. Kraj bude hledat prostory pro jejich umístění přímo v areálech nemocnic. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) je to pro Vysočinu nejpřijatelnější varianta, aby bylo možno lůžka obsluhovat s nemocničním personálem.

  • V Olomouci je připraveno pomoci ve zdravotnictví až 700 studentů

    Na seznamu kvůli uložené pracovní povinnosti v souvislosti s epidemií covid-19 je v Olomouci zhruba 700 mediků a studentů nelékařských zdravotnických oborů. Celkem 400 z nich je z Lékařské fakulty Univerzity Palackého, dalších zhruba 300 z fakulty zdravotnických věd. Část studentů se už do práce zapojila, pomoci mohou hlavně jako sanitáři. Působit by měli nejen ve Fakultní nemocnici v Olomouci, ale i v ostatních páteřních nemocnicích na střední Moravě.

  • Pražští státní zástupci mají krizové plány pro případ onemocnění

    Státní zastupitelství sídlící v hlavním městě vypracovala krizové plány, podle nichž budou zajišťovat chod svých úřadů v případě onemocnění větší části státních zástupců covidem-19. Například vrchní státní zastupitelství počítá i s možností evakuace úřadu mimo Prahu a zařídilo svým zaměstnancům očkování proti chřipce i služební dopravu za pracovními povinnostmi. Na městském i obvodních státních zastupitelstvích museli zaměstnanci kvůli ochraně zdraví omezit vzájemné kontakty na nezbytné pracovní minimum, sdělili na dotaz ČTK oslovení šéfové úřadů.

  • O polní nemocnici v Letňanech rozhodne vláda v pátek

    Vláda v pátek vydá nařízení ke stavbě polní nemocnice v pražských Letňanech. Zařízení má pojmout až 500 lůžek a vznikne kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 a nedostatku lůžek ve standardních nemocnicích. Ministerstvo obrany dnes v tiskové zprávě uvedlo, že vzhledem k velikosti nemocnice v ní bude muset vedle vojenského být i civilní personál.

  • Výrobce CoroVentů: Potřebujete plicní ventilátory? Okamžitě pište

    Výrobce plicních ventilátorů CoroVent, třebíčská MICo Medical, apeluje na české nemocnice a zdravotnická zařízení, aby co nejrychleji kontaktovaly ČVUT s žádostmi o distribuci jejich přístrojů.

    Více v následujícím článku

  • Kyjovské nemocnici chybí personál

    Nemocnice Kyjov hledá pracovníky z řad veřejnosti, kteří by nemocnici pomohli vyřešit nedostatek personálu kvůli šíření nemoci covid-19. Práce by byla placená, na dohodu. Nemocnice zaměstnává kolem 1 000 lidí, asi 50 z nich je nemocných. Zařízení se stará o více než 60 pacientů s covidem-19. Zastavila už veškeré plánované operace, aby měla lůžka a personál pro lidi s koronavirem. Provádí jen akutní zákroky. „Napsali jsme už vysloužilým kolegům, kteří odešli do důchodu, jestli by nám nechtěli pomoci. Přijmeme ale každého člověka, který má zkušenost ze zdravotnictví. Obrátili jsme se i na zdravotnické školy,“ řekl ředitel nemocnice Lubomír Wenzl.

  • Nemocnici v Letňanech obslouží armáda

    Na letňanském výstavišti je podle provozovatele tamních veletrhů k dispozici 20 000 metrů čtverečních vytápěných prostor. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka by na místě měla vzniknout polní nemocnice až s 500 lůžky. Vybavení bude pocházet z armádní polní nemocnice, obsluhovat lůžka bude vojenský personál a vyčleněni k nim budou i zdravotníci z nemocnic, které mohou doplnit medici. V dalších krajích mají vytipování vhodných míst na starosti hasiči.

  • Pražským nemocnicím docházejí dárci plazmy

    Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru, kterou nemocnice využívají k léčbě covidem-19 nakažených osob v těžkém stavu, je málo. V posledních týdnech přitom spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Některé pražské nemocnice proto apelují na ty, kteří se vyléčili z covidu-19, aby přišli krevní plazmu darovat.

  • Šumperská nemocnice je na hraně kapacity

    Kapacita lůžek vyčleněných pro pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 je v Olomouckém kraji na hraně v šumperské nemocnici. Plní se i kapacita ve Vojenské nemocnici Olomouc. „V šumperské nemocnici je aktuálně hospitalizováno už 32 pacientů s onemocněním covid-19. Celkem 19 pacientů leží na našem infekčním oddělení, a jeho kapacita je tak nyní téměř naplněna. Ostatní pacienti jsou hospitalizováni na ARO, někteří z nich vyžadují napojení na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

  • CVVM: O zdraví se bojí tři pětiny lidí

    O vlastní zdraví se v souvislosti se šířením koronaviru obávaly v září téměř tři pětiny českých občanů, což je nejvíce za sledované období, tedy od května letošního roku. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř tři čtvrtiny lidí se obávají i o zdraví svých blízkých. Ohledně dalšího vývoje situace kolem šíření koronaviru v Česku, v Evropě i ve světě byla v září česká veřejnost značně pesimistická.

  • Chebská a karlovarská nemocnice zastavují plánované zákroky

    Karlovarská krajská nemocnice (KKN) musela zastavit plánované operace, důvodem je zvyšující se počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a nedostatek zdravotnického personálu. Nemocnice KKN, kam spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu, sice ještě volná lůžka na intenzivní péči má, kvůli nedostatku personálu ale jejich počet nelze navyšovat.

  • Konvalinka: Kdo se nakazí dnes, možná nebude mít místo v nemocnici

    Lidé, kteří se nakazí novým koronavirem tento týden, jsou vystaveni riziku, že už pro ně nebude k dispozici lůžko v nemocnici. Českému rozhlasu Plus to řekl docent biochemie a prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka. Dodal, že podle modelů bude kapacita českých nemocnic zaplněna na konci října. Aktuální vývoj epidemie v Česku je podle Konvalinky horší, než předpokládaly pesimistické scénáře.

  • Šéf Bulovky: Ať mimo nemocnice pomůžou ambulantní lékaři

    V nově zřizovaných provizorních nemocnicích mohou pomoci lékaři z oddělení, kde bude omezena zbytná péče. Novinářům to dnes řekl ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. Do nemocnice by se měli podle něj povolat také lékaři z ambulancí. Přednostně by se ale podle něj měly posílit kapacity ve stávajících nemocnicích, dokud je to možné. Informace o tom, že personál k provizorním lůžkům by měly podle premiéra Andreje Babiše (ANO) poskytnout nemocnice, je pro Kvačka nová. Žádný oficiální požadavek zatím nemocnice nedostala.

Reklama

Hlavní zprávy