Hlavní obsah

Kdo dostal obří odměny od Schillerové? Muži zodpovědní za daně a rozpočet

Foto: vláda.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

V době covidu si dva náměstci ministryně Aleny Schillerové (ANO) přišli na odměny přes 700 tisíc korun. Kdo tyto odměny získal, ministerstvo nezveřejnilo. Podle serveru iRozhlas.cz jde o náměstky pro daně a rozpočet.

Článek

Schillerová v minulém roce však na odměnách vysoce postavených úředníků nešetřila. Podle Hospodářských novin na nich rozdělila jedenáct a půl milionu korun. Dva z náměstků získali bonus 715 tisíc korun a čtyři další zaměstnanci přes 400 tisíc. Tedy obdobné sumy jako v roce předchozím, necovidovém. O koho se konkrétně jednalo, ministerstvo neuvedlo.

Podle zjištění serveru iRozhlas.cz nejvyšší odměny bral náměstek pro daně Stanislav Kouba a náměstek pro rozpočet Karel Tyll. „To se neptejte mě. Co jsem slyšel, tak i v minulosti byly takto vysoké odměny. Zda dostanete nějakou odměnu, o tom rozhoduje zaměstnavatel,“ řekl serveru Tyll na otázku, proč zrovna on dostal takové prémie. Dodal, že loni „pracoval všechny soboty a neděle“.

Náměstek Kouba se o svých odměnách odmítl bavit a odkázal na tiskového mluvčího. „Odměny byly vyplaceny plně v souladu se zákonem o státní službě, tedy v rámci zákonem stanoveného limitu. K tomu pro úplnost dodáváme, že odměny ve výši 715 tisíc korun zahrnují rovněž cílové odměny,“ řekl serveru mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Volební model Seznam Zpráv

Mimochodem, i jeho odpověď je klíčem ke zjištění, kdo tyto odměny získal. Ministerstvo totiž ve své starší odpovědi podle zákona o svobodném přístupu k informacím přiložilo tabulku, ze které plyne, že pouze Tyll s Koubou dostali loni cílové odměny.

Schillerová už dříve hájila vysoké odměny pro některé zaměstnance jejich vysokou kvalifikací. „Pro ministerstvo financí pracují špičkoví ekonomičtí a právní odborníci, díky jejichž zkušenostem a praxi Česká republika šetří miliardy korun ročně,“ sdělila ČTK. Jako příklad uvedla více než 90procentní úspěšnost při zastupování státu v mezinárodních arbitrážních i vnitrostátních soudních sporech.

Plat náměstka se podle veřejně dostupných dat za rok 2019 (viz přehled níže) pohybuje zhruba mezi 100 a 150 tisíci korun hrubého, přičemž základ platu je podle Hospodářských novin šedesát tisíc korun, k němu se přidává osobní ohodnocení a příplatek za vedení. Každý náměstek si tak přijde na jiné peníze podle výše odměn. Na ministerstvu financí ale bývají vyšší mzdy i odměny než na jiných ministerstvech.

Podle deníku například na ministerstvu životního prostředí byly odměny poloviční. Nejvýše ohodnocený náměstek dostal k platu navíc „pouze“ 300 tisíc korun.

Zatímco odměny na ministerstvu jsou rozdány, zdravotníci zatím dostali odměny pouze za první vlnu pandemie, tedy 75 tisíc korun hrubého. Za další vlnu dostanou peníze nejspíš až v květnu, alespoň podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované