Hlavní obsah

Rekordní počet stížností na chování energošmejdů. Politici se předhání, kdo s nimi zatočí

Boj s tzv. energošmejdy a boj politiků mezi sebou.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víc podnětů kvůli smlouvám na energie Česká obchodní inspekce neřešila. Za poslední rok se na ni obrátilo 10 tisíc lidí. Dva tisíce případů se už řeší.

Článek

„V Novém Jičíně obchází domácnosti seniorů člověk, který se představil jako zástupce České obchodní inspekce. A nabízí kontrolu a případný nový výběr poskytovatele energií. Následně dává podepsat dokumenty již pod jinou hlavičkou,” píše se v jednom podnětu, který řeší Česká obchodní inspekce (ČOI). Jde o typicky nekalé jednání. Tzv. energošmejdi míří hlavně na seniory, kterým vnucují nevýhodné smlouvy.

Podle mluvčího inspekce Jiřího Fröhlicha udělala ČOI od července do září sedm kontrol, a to v Praze, středních Čechách, na Pardubicku a Královéhradecku, i v jižních Čechách a na Vysočině. Ve všech sedmi případech firmy porušily zákon. „Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v tomto období celkem čtyři pokuty ve výši 1 690 000 Kč,” dodal Fröhlich s tím, že kontroly budou pokračovat.

ČOI řeší ochranu spotřebitele a zprostředkování smluv. Aktuálně má na stole rekordní počet podnětů. celkem se na ni obrátilo deset tisíc lidí. Dva tisíce podnětů už je v řešení inspektorů. Na Energetický regulační úřad pak míří podněty týkající se přímo dodavatelů.

Jak se s tím hodlají vypořádat politici? Ministerstvo průmyslu a obchodu trvá na tom, že připravuje vlastní novelu energetického zákona. Aktuálně je u vládních legislativců a není tak jasné, kdy se k jejímu schvalování dostane vláda, natož pak poslanci.

Ti proto začali přicházet s vlastními úpravami. Třeba TOP 09. „Stává se například to, že ze seniorů vylákají podpis na plnou moc, která není časově omezená a není v ní přesně uvedeno, k čemu je určená. Pomocí takové plné moci pak uzavírají za lidi nevýhodné smlouvy na předražené dodávky energií,” popisuje Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Kromě plné moci platné jen půl roku má podle ní zákon stanovit i to, že smlouva o dodávce energií na dobu určitou nesmí přesáhnout dobu 36 měsíců, nebo že zákazník nesmí čelit sankci za to, že se rozhodne od smlouvy řádně odstoupit. Pekarová Adamová teď hledá podporu i u ostatních stran. Návrh, který už má paragrafové znění, by se podle ní mohl zařadit vedle těch, u kterých se už poslanci dokázali shodnout.

Připojit by se mohli Starostové a nezávislí. I oni cílí na energošmejdy, kteří chodí po vesnicích dům od domu a snaží se seniorům vnutit své nabídky. Podomní prodej plynu nebo elektřiny dnes podle hnutí STAN není možné zakázat obecními vyhláškami. I když to obce někdy pod cedule se začátkem svého území píší.

„Obce podle závazného názoru Nejvyššího správního soudu nemohou určité činnosti vyjmenované v paragrafu 3 živnostenského zákona upravovat a mezi nimi je právě i podomní prodej elektřiny. Takže obce, které se pokouší regulovat tento prodej, vlastně jednají nezákonně. Proto bychom chtěli živnostenský zákon novelizovat,” řekl TV Seznam předseda hnutí Vít Rakušan.

Tyto iniciativy by mohli podpořit také Piráti a lidovci. SPD a ODS počkají na přesné znění a poradu v klubu. Vládní hnutí ANO a ČSSD chtějí jít ale delší – vládní cestou.

„Snaha zabránit nekalým praktikám energetických šmejdů má moji plnou podporu. Kolegové z TOP 09 se ale vlamují do otevřených dveří. Vládní novelu energetického zákona momentálně projednává Legislativní rada vlády a podle mých informací opatření proti šmejdům obsahuje,“ napsal TV Seznam v SMS zprávě Jan Chvojka (ČSSD).

Poslanci Patriku Nacherovi navíc vadí, že se na tom politici populisticky snaží získat body.

„Je potřeba poslancům připomenout, že tu existuje podvýbor pro ochranu spotřebitele, a bylo by dobré, kdyby tam kolegové z TOP 09 přišli. Viděli by, že se o tom už bavíme,” říká Nacher s tím, že cíl může být bohulibý, ale pokud bude novel příliš, mohou přinést spíš zmatek. Tzv. šmejdi podle Nachera jsou navíc vždy o krok před zákonem a ze sankcí si nic nedělají.

Reklama

Doporučované