Hlavní obsah

Rekordní počty nakažených v USA a školou povinné děti coby rukojmí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto ze školy v Los Angeles.

Reklama

Článek

V mnoha amerických státech už začal školní rok a rodiče, kteří ještě na jaře doufali v normální průběh školní výuky, řeší hned několik problémů najednou. Jejich boj má dvě zásadní podoby a souvisí s tím, do jaké skupiny patří.

Ti, kteří souhlasí s očkováním, jsou ochotní skousnout fakt, že už druhý školní rok v řadě budou jejich děti sedět ve školních lavicích v rouškách, bude se jim každé ráno měřit teplota a odpadnou veškeré společenské akce na půdě školy. No a ti druzí, ti zase vehementně proti rouškám bojují. Scházejí se na zasedáních školských rad, organizují setkání mimo školu a vymýšlejí, jak docílit toho, aby se nařízení vydávaná jednotlivými městy nebo regiony nemusela dodržovat.

Celý svět mluví v posledních dnech o Americe v souvislosti s pádem Afghánistánu, ale samotná Amerika právě bojuje úplně jinou bitvu - rouškovou. „Je to neuvěřitelné, jen dva týdny školy za námi a 2. a 3. třída jsou už v karanténě. Do toho onemocněl družinář, takže ani družina až do odvolání nebude fungovat,“ píše mi známá z New Orleans, maminka bývalé spolužačky mé dcery, a celkem jasně popisuje, co se od začátku srpna v největším louisianském městě odehrává.

Od dalších známých slyším podobné nářky a informace v médiích je potvrzují. Koronavirová mutace delta je natolik nakažlivá, že jsou v karanténě celé školy, dětská oddělení nemocnic jsou plná a jednotlivá města zase začíná obcházet strach. Louisiana, kde New Orleans leží, je jedním z pěti nejzasaženějších amerických států, které se potýkají s rekordními denními přírůstky nakažených covidem-19. Ještě na jaře přitom lidé pod vlivem rozbíhající se vakcinace věřili, že podzim bude dobou, kdy se „dožene“ vše, co se za poslední rok a půl muselo několikrát odkládat.

Říjen měl být v New Orleans měsícem k nezastavení. Tři velké hudební festivaly plus halloweenský víkend slibovaly místním podnikatelům a muzikantům, že tržby alespoň zčásti vynahradí obrovské ztráty uplynulého roku. Jenže očkování se v jižanských státech po prvních jarních týdnech výrazně zpomalilo a tradiční trojice Louisiana - Alabama - Mississippi znovu potvrdila, že jde o tu nejkonzervativnější americkou výspu.

Louisiana už měsíc v kuse hlásí nárůst případů a všechny s jásotem oznamované kulturní akce se teď opět ruší. Odpadává festival po festivalu a hudebníci na svých profilech znovu prosí své fanoušky, že pokud je ještě někdy chtějí naživo slyšet, mají se za a) jít očkovat a za b) nasadit roušku. Je neuvěřitelné, že se po roce a půl pořád točíme takto v kruhu, ozývá se z města.

Třímilionový stát Mississippi má přes 20 000 žáků a studentů v karanténě, plné jednotky intenzivní péče a situace je zatím nejhorší od začátku pandemie. Za poslední týden muselo mississippské hlavní město Jackson vystavět už druhou polní nemocnici. Podle středečních zpráv z Alabamy není ani tady v celém státě jediné volné místo na jednotkách intenzivní péče.

Nedůvěra lidí v očkování se vzhledem k převažujícím konzervativním politickým preferencím v těchto státech dala očekávat. Přesto jsou místní zaskočení tím, jak rychle se vše otočilo nazpátek, a ještě více tím, že státy si tentokrát jako rukojmí vzaly jejich děti. V mnoha školních okrscích na rozdíl od minulého školního roku nedostali žáci a studenti možnost výběru virtuální výuky. Mluví se o tom, že od „virtuálu“ se ustoupilo hlavně kvůli tomu, že děti, které byly celý rok doma, učivo nezvládly. Rodiče, kteří je ze zdravotních nebo jiných důvodů do školy neposílali, teď tuhle možnost nemají.

Místo toho, aby se škola proměnila v bezpečnější prostředí, než jakým byla před rokem, to teď ale na americkém jihu vypadá přímo na virové žně. To, co se odehrává ve státech Florida a Texas, kdy republikánští guvernéři vyhrožují školám, které zavedly opatření v podobě povinných roušek, že jim seberou finanční příspěvky, je už skoro za hranicemi lidského chápání. Proti celostátnímu zákazu vyžadování roušek se staví jednotlivé školy různě. V severním Texasu například jeden školní okrsek zavedl roušky jako součást školní uniformy, aby se postihům ze strany státu vyhnul.

Děti do 12 let zatím možnost očkování nemají. Jinou ochranu před velmi nakažlivou variantou delta, než je rouška nebo respirátor, nemají. A do školy se chodit musí. „Když už nebudete s covidem-19 bojovat, alespoň ustupte z cesty všem těm, kteří se o to pořád snaží,“ vzkázal americký prezident Biden, když ve středu oznamoval, že společně s Ministerstvem školství po těchto státech půjdou.

Myslím, že můžu mluvit za mé americké známé, když řeknu, že nikdo z nich si nepřeje, aby jeho děti seděly s rouškami za plexisklem a aby další rok nemohly vidět své kamarády z vedlejší třídy. Nikdo si ale také nepřeje slyšet další příběhy těch méně šťastných, jejichž děti skončily v nemocnici s infekcí v celém těle.

Reklama

Doporučované